Dih jemajoča dolina Trente. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dih jemajoča dolina Trente. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Biosferno območje sicer že obstaja, tako na slovenski kot na italijanski strani, pismo o nameri pa je spodbuda o ustanovitvi čezmejnega biosfernega območja, ki bi ga upravljali enotno. Po besedah direktorja zavoda TNP Janeza Rakarja je to le začetek dolgega sodelovanja dveh sosednjih območij Unesca, ki ju ločuje le državna meja, in delovanja pod enotnim sistemom.

Pismo o nameri so podpisali predstavniki Triglavskega narodnega parka in Naravnega parka Julijsko predgorje. Generalni sekretar komisije za Unesco Gašper Hrastelj je ob tem povedal, da se moramo zavedati, da Unesco ni le "zavarovanje naravne in kulturne dediščine", ampak tudi most med območji Unesca, šolami, katedrami in še mnogo več.

Dom Trenta je v soboto uradno postal tudi Informacijsko izobraževalno središče čezmejne Ekoregije Julijske Alpe, praznovali pa so tudi 50. obletnico programa Unesco MAB – Človek in biosfera.

Državni sekretar Robert Cugelj je v govoru spomnil, da je človek le del narave, ki je naš razširjen dom in je zato ne smemo imeti za samoumevno, pač pa moramo zanjo skrbeti in jo ceniti.

Zbrane je nagovoril tudi podžupan bovške občine Vasja Vitez, ki je spomnil na začetna negodovanja domačinov nad omejitvami v Triglavskem narodnem parku, ki pa so danes že pozabljena, saj so se interesi domačinov in parka do danes uskladili in skupaj tudi sodelujejo.

Program prireditve, ki ga je TNP pripravil v sodelovanju z Naravnim parkom Julijsko predgorje, so soustvarjali učenci podružnične šole Soča, domači moški pevski zbor Triglav Trenta in Barski oktet iz Terske doline. Na ogled so tudi razstava Julijskih Alp Dana Briškega, začasna razstava Domenica Ferrare o živali v Julijskih Alpah in Julijskem predgorju ter kratki film Narava brez meja, ki je nastal v okviru čezmejnega projekta Nat2Care.