Raziskava iz januarja je pokazala, da so se izgube ledu na Antarktiki od 80. let povečale za šestkrat. Foto: EPA
Raziskava iz januarja je pokazala, da so se izgube ledu na Antarktiki od 80. let povečale za šestkrat. Foto: EPA

Segrevanje Južnega oceana povzroča vse hitrejše lomljenje ledenikov, ki drsijo v morje, led pa danes izginja petkrat hitreje kot v 90. letih.

Zahodnoantarktična ledena plošča je bila leta 1992 stabilna, zdaj pa se tanjša kar četrtina njenega obsega. Na mestih, ki so najbolj prizadeta, je izginilo več kot sto metrov debeline, navaja Guardian.

Popolna izguba zahodnoantarktične ledene plošče bi dvignila ravni svetovnih morij za do pet metrov in preplavilo bi obalna mesta po vsem svetu.

Trenutno se izgube podvojijo vsako desetletje, morska gladina pa se dviga nad projekcijami, izvedenimi pred nekaj leti.

Izgube ledu so se povečale za šestkrat

Raziskava, objavljena v reviji Geophysical Research Letters, je primerjala satelitske mere višine ledene plošče iz leta 1992 s tistimi iz leta 2017, ob tem pa upoštevala še vremenske podatke.

"Tajanje plošče se je v zadnjih 32 letih postopno pomaknilo še v notranjost Antarktike – to je po glacioloških standardih zelo hitro," je povedal profesor Andy Shepherd iz univerze v Leedsu, ki je raziskavo vodil. "Hitrost tanjšanja ledene plošče smo včasih merili po geoloških časovnicah, te pa so zdaj zamenjale povprečne človeške življenjske dobe."

Ločena raziskava, objavljena januarja, pa je pokazala, da so se izgube ledu na Antarktiki od 80. let povečale za šestkrat, pri čemer je največje izgube utrpel zahod celine. Raziskava nakazuje, da se je zaradi tajanja ledu na zahodu Antarktike morska gladina od leta 1992 dvignila za pet milimetrov.