Od leta 1992 je Antarktika izgubila okoli 2,7 tisoč milijard ton ledu. Površina ledu na Antarktiki je sicer za dvakrat večja od površine celinskih ZDA, če bi se ves stalil, pa znanstveniki ocenjujejo, da bi se gladina oceanov dvignila za skoraj 60 metrov. Foto: Reuters
Od leta 1992 je Antarktika izgubila okoli 2,7 tisoč milijard ton ledu. Površina ledu na Antarktiki je sicer za dvakrat večja od površine celinskih ZDA, če bi se ves stalil, pa znanstveniki ocenjujejo, da bi se gladina oceanov dvignila za skoraj 60 metrov. Foto: Reuters
Antarktika
Le na vzhodu Antarktike je opaziti nekaj povečanja ledu, a precej skromnega, za okoli pet milijard ton letno. Foto: AP

Takšna izguba ledu dviga raven morske gladine za 0,6 milimetra letno, kar je trikrat več kot leta 2012, ko so nazadnje opravili to merjenje, poroča BBC. Gladina se po svetu sicer dviguje za tri milimetre letno.

Eden izmed raziskovalcev, profesor Andrew Shepherd z Univerze v Leedsu, je dejal, da je za Antarktiko že pretoplo, in sicer za pol stopinje, zaradi česar vsako leto izgubi pet metrov ledu. To pa povzroči dvig gladine.

Vesoljske agencije že od začetka devetdesetih letih 20. stoletja vodijo satelite nad Antarktiko. Evropska agencija neprekinjeno opazuje celino iz vesolja od leta 1992.

Antarktika: Velike izgube in skromno povečanje ledu
Glaciologi, strokovnjaki na področju ledenikov, govorijo o treh različnih predelih Antarktike. V zahodni Antarktiki, kjer se ledeniki končajo v morju, so se ocenjene izgube ledu med letoma 1992 in 2017 dvignile s 53 milijard na 159 milijard ton letno.

Od leta 1995 se je na tem delu celine v morje odlomilo že za več kot 6.500 kvadratnih kilometrov ledenih plošč. Ker te sicer že plavajo na morju, ne povzročajo dodatnega dviga gladine morij, vendar pa zadržujejo ogromne ledenike, ki počasi drsijo proti oceanu in vsebujejo toliko ledu, da bi se gladina morij lahko dvignila za tri metre in pol, opozarjajo znanstveniki.

Na antarktičnem polotoku, delu celine, ki kaže proti Južni Ameriki, so se izgube povečale s sedmih na 33 milijard ton letno. Samo na vzhodu Antarktike, večjem delu celine, je opaziti nekaj povečanja ledu, a precej skromnega, za okoli pet milijard ton letno.

To povečanje pa ne more biti protiutež temu, kar se dogaja na zahodu celine in njenem polotoku. Verjetno je, da je bila zaradi neobičajno velike količine snega na vzhodu tik pred zadnjo oceno leta 2012 Antarktika kot celota videti manj negativno, kot dejansko je.

Od leta 1992 izguba 2,2 tisoč milijard ton ledu
Nova ocena izgube ledu na Antarktiki kaže, kako pomemben dejavnik postaja ta celina za dvig morske gladine po svetu. Antarktika zdaj že bolj kot Grenlandija prispeva k dvigu gladine. Od leta 1992 je Antarktika izgubila okoli 2,7 tisoč milijard ton ledu, zaradi česar se je gladina morja dvignila za nekaj več kot 7,5 milimetra. Dve petini te izgube ledu se je zgodilo v zadnjih petih letih, kar pomeni, da se je tempo izgubljanja ledenega oklepa Antarktike potrojil.

"Ti rezultati so nov alarm, da moramo storiti več za ustavitev segrevanja našega planeta," je rezultate raziskave komentiral eden od njenih avtorjev Eric Rignot, ki v okviru Nasinega laboratorija JPL že dve desetletji spremlja debelino ledenih ploskev na Zemlji.

Dr. Pippa Whitehouse z Univerze v Durhamu je dejala, da so izdelali projekcije do leta 2100. V tam času naj bi se gladina morja zvišala za od 50 do 60 centimetrov, kar ne bo le vplivalo na ljudi blizu obal, ampak se povečalo število velikih neviht in poplav.