Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Dežurni vremenoslovec na agenciji za okolje (Arso) Brane Gregorčič je pojasnil, da so na Štajerskem in v Posavju izmerili od minus štiri do minus dve stopinji Celzija, v notranjosti Istre minus štiri stopinje, v Ljubljani pa je temperatura padla na minus dve stopinji Celzija. Le v prevetrenih in gričevnatih delih Primorske so bile temperature nad ničlo.

Mirna noč omogočila padec temperatur

Vremenoslovec Andrej Velkavrh je za Radio Slovenija povedal, da je četrtkovo jutro najhladnejše v zadnjih dneh.

"Mogoče je bila zračna masa hladnejša kakšen prejšnji dan, ampak je bilo malo več vetra. Zato pride do tega, da so najnižje temperature po Sloveniji malce drugače razporejene, Na splošno gledano gre zagotovo za najhladnejše jutro po tej ohladitvi," je dejal in dodal, da je bilo marsikje pod minus pet stopinj Celzija. "Jasna noč, mrzla zračna masa in tudi dokaj suh zrak so vzrok za tako močno ohladitev," je pojasnil.

Četrtek bo po njegovih besedah kar precej jasen, ponekod bo pihal severni ali severovzhodni veter, temperature pa bodo od devet do trinajst stopinj Celzija. V prihodnjih dneh bo prav tako razmeroma hladno za ta čas, vendar, kot je dejal Velkavrh, bodo jutranje temperature nad ničlo.

Nevarnost pozebe

Agencija za okolje (Arso) navaja, da se je ozračje umirilo, zračna masa pa se ne bo bistveno ogrela. V četrtek zjutraj je tako skoraj povsod po Sloveniji temperatura padla pod ledišče, zato obstaja nevarnost pozebe.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, so že prejšnji teden ob začetku hladnega vala pojasnili na Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Medtem ko marelice že končujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje že v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta in v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma na stopnji brstenja in prehajanja na stopnjo odpiranja brsta.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne stopnje, še posebno če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mraza še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

Škoda bo znana šele čez dva tedna

Ponekod bi pozeba lahko ogrozila cvetoča sadna drevesa, so opozorili na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Škodo bodo sicer lahko ocenili po enem do dveh tednih, ko si bodo njihove strokovne službe ogledale nasade in ugotavljale posledice nizkih temperatur, so pojasnili na KGZS-ju.

Posledično je bilo ponoči povečano tveganje za pozebo na kmetijskih rastlinah. Medtem ko na Blokah nizke temperature niso vplivale na rastline, saj se tam še niso razcvetele, pa bi lahko po podatkih kmetijske zbornice temperature pod lediščem, ki so jih zaznali na ravninskih in nižinskih delih Vipavske doline in zmrziščih v slovenski Istri, lahko vplivale na sadna drevesa, ki so v fazi cvetenja.

Na zgodaj cvetočih sadnih vrstah, kot so marelice, mandlji, breskve, zgodaj cvetoče češnje, bi lahko prišlo do škode, prav tako bi se lahko škoda pojavila na sadnih drevesih, ki so v fazi odganjanja, to so kakiji in aktinidije. "Poudariti je treba, da so v nižinskih legah sadna drevesa v poznejših fenoloških fazah, kar bi lahko omililo škodo," so dodali na KGZS-ju.

Kdaj pride določena rastlina iste sadne vrste in sorte v določeno razvojno fazo, je odvisno tudi od lege. Na nekoliko bolj zaprtih, hladnih legah, je razvoj poznejši in take lege po navadi utrpijo manj škode po spomladanski pozebi kot tipične sončne sadjarske lege na isti nadmorski višini. Nasade je pred pozebo mogoče zaščititi z oroševanjem, za kar pa je potrebna velika količina vode.

V minulih letih je dele države večkrat prizadela spomladanska pozeba. Aprila 2021 je bila še posebej huda. Takrat so na Blokah izmerili minus 20 stopinj Celzija, zapadel je tudi sneg.

Navodila za preventivo

Kmetijsko ministrstvo opozarja, da je možnost jutranje pozebe napovedana tudi za prihodnje dni in s tem se povečuje tudi tveganje za morebitne poškodbe zaradi nizkih temperatur na kmetijskih rastlinah.

Sadjarji lahko navodila v povezavi s preventivnim ravnanjem, varstvom sadovnjakov in na splošno glede ravnanja pred pozebo najdejo na spletni strani javne službe v sadjarstvu.

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13 stopinj Celzija.

V petek bo sprva še precej jasno, čez dan pa bo oblačnost od zahoda naraščala. V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe.

Foto: Oroševanje cvetočega sadnega drevja proti zmrzali v podjetju Eurosad