Zagreb je zajel orkanski veter. Foto: Youtube
Zagreb je zajel orkanski veter. Foto: Youtube
Split
Hrvaška je sicer na vrhuncu turistične sezone, zaradi visokih temperatur so tako plaže polne osvežitve željnih ljudi. Foto: EPA
Neurja tudi na Hrvaškem

V Zagrebu so prebivalci poročali o izruvanih drevesih in uličnih svetilkah, o podrtih strehah, sončnikih, ograjah, reklamnih panojih in o razmetanih smetnjakih, prijavili pa so tudi škodo na nekaj avtomobilih. Zagrebški gasilci so morali posredovati približno stokrat, zaradi prekinitev električne napeljave v središču mesta pa so morali preusmeriti in skrajšati nekatere tramvajske proge. S strehe v središču mesta se je odlomil del televizijske antene in poškodoval žensko, ki je ravno takrat hodila mimo.

Neurje je zajelo tudi Istro. Močan veter je potopil jadrnico v Umagu, ob tem pa sta bila lažje poškodovana dva italijanska državljana. Hrvaški center za reševanje na morju je sporočil, da so imele pristojne službe zaradi neurja več posredovanj na morju, vsi pa so minili brez večjih posledic in človeških žrtev. Večinoma so iskali ljudi, ki so po začetku neurja ostali na morju na deskah, v gumijastih čolnih ali na napihljivih blazinah.

Tudi v notranjosti Istre in na Reki je bilo podrtih več dreves in poškodovanih več avtomobilov, sicer pa na severnem Jadranu ni bilo pretirane škode.

Na območju Varaždina in Krapine na zahodu Hrvaške je močan veter podiral drevesa in stebre električne napeljave. V Ivancu je veter odkril streho na osnovni šoli, v Čakovcu pa na stanovanjskem bloku, izbruhnilo je tudi nekaj manjših požarov, veter pa je poškodoval strehe tudi na nekaj družinskih hiš.

Po torku se bo temperatura znova povišala
Na Hrvaškem so v ponedeljek pričakovali vrhunec vročinskega vala, ki je državo zajel konec preteklega tedna. Temperatura se je v ponedeljek čez dan povzpela čez 38 stopinj Celzija, poslabšanje vremena pa je prišlo v ponedeljek popoldne oz. v noči na torek, ko se je temperatura v predelih, ki jih je zajelo neurje, znižala za dobrih deset stopinj.

V delih notranjosti pričakujejo spremenljivo vreme, še posebej v dopoldanskih urah, sicer pa na obali znova napovedujejo vročino s temperaturo od 30 do 35 stopinj Celzija.

Neurja tudi na Hrvaškem