Čeprav je do obiranja oljk še daleč, je pričakovati, da bodo posledice lanskih vremenskih razmer vplivale tudi na letošnjo letino. Foto: BoBo
Čeprav je do obiranja oljk še daleč, je pričakovati, da bodo posledice lanskih vremenskih razmer vplivale tudi na letošnjo letino. Foto: BoBo

To zimo so bile temperature nekoliko nižje kot prejšnje leto, vendar ne dovolj nizke, da bi se popolnoma znebili lanskega množičnega pojava oljčne muhe, ki so mu botrovale tako neobičajne temperature kot celoletna visoka vlaga.

Zato je tudi letos pričakovati večjo pojavnost tega škodljivca, ocenjuje vodja Poskusnega centra za oljkarstvo Viljanka Vesel.

Stroge omejitve pri uporabi zaščitnih sredstev
Poleg tega se morajo oljkarji spopasti še s pavjim očesom, ki povzroča odpadanje listja. Kot opaža vodja poskusnega centra, je v nasadih veliko istrske belice skoraj brez listja, čeprav to ne velja za vse lokacije. Pri tem opozarja, da bodo lahko visoke temperature v poletnem času pozitivno vplivale na razmere, čeprav bo glavni dejavnik še naprej vlaga.

Dodatna težava pa je pojav kaparja. Odstranitev te žuželke je zelo problematična, saj lahko posamezni kapar izleže do 3000 jajčec, bolj kot zaradi srkanja sokov oljke pa je težava v tem, da izloča medeno roso, na kateri se naselijo glive. Na prisotnost kaparja opozarjajo sajava oz. črna drevesa.

Veselova opaža, da med oljkarji v slovenski Istri v zadnjem obdobju nekoliko upada entuziazem. Ob tem opozarja na zelo stroge omejitve, ki jih država postavlja pri uporabi zaščitnih sredstev. Meni, da bi morali oljkarjem dovoliti, da bi uporabljali vsaj enaka sredstva kot jih sosedje Italijani in Hrvati.