Varoja oz. Varroa destructor je zajedavska pršica, ki napada medonosne čebele. Foto: AP
Varoja oz. Varroa destructor je zajedavska pršica, ki napada medonosne čebele. Foto: AP

S kmetijskega ministrstva so sporočili, da gre za izdelek "trakovi oksalne kisline" (angleško oxalic strips), ki ga trži grški proizvajalec pod blagovno znamko Wonderfulbees. Zdravilo glede na uradne evidence v Sloveniji ni registrirano, zato ga je prepovedano uporabljati za zatiranje varoje in zdravljenje varoze čebel.

"Če uradni veterinar inšpekcije uprave za varno hrano pri čebelarju ugotovi uporabo neregistriranega zdravila, zoper njega sproži inšpekcijski prekrškovni postopek," so poudarili.

Imetnik čebeljih družin mora skladno s pravilnikom o sledljivosti prometa in uporabe ter shranjevanju veterinarskih zdravil zapisovati vsakokratno zatiranje varoj pri svojih družinah.

Evidence o uporabi zdravil mora voditi v potrjenem dnevniku veterinarskih posegov in hraniti dokazila o nakupu zdravil še pet let od zadnjega nakupa in zdravljenja čebeljih družin.

Kot so še pojasnili, lahko čebelarji zdravila za čebele kupijo pri veterinarskih organizacijah ali na Nacionalnem veterinarskem inštitutu pri veterinarju za zdravstveno varstvo čebel. Ob izdaji zdravil morajo predložiti veljaven dnevnik veterinarskih posegov, zdravila pa morajo uporabljati v skladu s priloženim navodilom za uporabo oziroma navodilom veterinarja, ki je zdravilo izdal.