Stroka se boji, da bo zaradi visokih temperatur poginilo še več delfinov. Foto: AP
Stroka se boji, da bo zaradi visokih temperatur poginilo še več delfinov. Foto: AP

Vse poginule delfine so v zadnjem tednu dni našli v jezeru Tefé, navaja inštitut Mamirauá, raziskovalni center pod okriljem brazilskega ministrstva za znanost. Z inštituta so sporočili, da je tako veliko število poginulih delfinov nenavadno in da vse kaže, da so razlog rekordne temperature jezera in suša.

"Še vedno je prezgodaj, da bi ugotovili vzrok tega ekstremnega dogodka, ampak naši strokovnjaki menijo, da je to zagotovo povezano s sušnim obdobjem in visokimi temperaturami v jezeru Tefé, ki so ponekod celo presegle 39 stopinj Celzija," so povedali z inštituta za CNN.

Amazonka, največje porečje na svetu, je trenutno v sušni sezoni, zaradi rekordno visokih temperatur pa trpi tudi cela vrsta rečne favne.

Raziskovalci in aktivisti skušajo rešiti preživele delfine s selitvijo iz lagun in mlak na obrobju v osrednje porečje, kjer je voda hladnejša, a je operacija zaradi odročnosti območja precej zahtevna.

“Prestavljanje rečnih delfinov v druge reke ni tako varno, ker je pomembno, da preverimo vsebnost toksinov in virusov, preden spustimo živali v divjino,” je za CNN povedal André Coelho, raziskovalec na inštitutu Mamiraua.

Suša v Amazoniji ima posledice tudi za gospodarstvo. O podpovprečni gladini vode poročajo iz 59 skupnosti po zvezni državi Amazonija, kar ovira tako promet na reki kot ribolov. Oblasti v prihodnjih tednih pričakujejo samo še hujšo sušo, zaradi česar se delfinom ne napoveduje nič dobrega.