Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po navedbah vlade bo ukrep pripomogel k boju proti "kupom odpadkov" in "obvaroval okolje pred plastičnim onesnaževanjem".

A kot poroča BBC, mestni sveti opozarjajo, da nekatera podjetja na spremembo niso pripravljena. Vladni podatki kažejo, da se v Angliji vsako leto porabi približno 1,1 milijarde krožnikov za enkratno uporabo in več kot štiri milijarde kosov plastičnega pribora. Velike večine teh izdelkov se ne da reciklirati, da se razgradijo, pa traja na stotine let.

Od danes dalje bodo začele veljati tudi nekatere nove omejitve glede zalog plastičnih krožnikov, skodelic in pladnjev, čeprav obstajajo tudi nekatere izjeme za podjetja, ki ponujajo obroke za seboj in predpakirano hrano.

Nova pravila, ki so jih napovedali januarja, so del širšega cilja do leta 2042 odpraviti vse plastične odpadke, ki se jim lahko izognemo.

Ministrica za okolje Rebecca Pow je dejala, da je vlada že implementirala vseobsežne prepovedi slamic, mešal in palčk za ušesa, uvedla pa je tudi doplačila za vrečke in davek na uvoz večjih plastičnih embalaž. Po njenih besedah bo ta zadnja prepoved "zaščitila okolje in pomagala pri zmanjševanju odpadkov".

"S tem bomo ustavili plastično onesnaževanje, ki smeti naše ulice in ogroža naše živali ter rastline," je poudarila.

Pravila so sicer po Veliki Britaniji različna, sta pa Wales in Škotska sledila Angliji pri striktnosti teh novih ukrepov.

A nekateri okoljski aktivisti, vključno z Greenpeaceom, vlado kritizirajo, češ da bi šla lahko še dlje in uvedla še strožje prepovedi plastičnih izdelkov ter strategijo, ki bi se lotila težave "pri viru" in omejila, koliko plastike se sploh lahko proizvede.