Umetna trava se pogosto uporablja na nogometnih in drugih športnih površinah. Foto: Pixabay
Umetna trava se pogosto uporablja na nogometnih in drugih športnih površinah. Foto: Pixabay

V ZDA je majhno, a vse večje število mest že omejilo uporabo umetne trave, ki vsebuje nevarne kemikalije. Boston je postal doslej največje mesto, ki se je odločilo za to potezo, poroča Guardian.

Umetna trava vsebuje strupene perfluoroalkilne in polifluoroalkilne spojine, v ZDA znane pod kratico PFAS. Nekatera podjetja umetno travo ob tem še vedno proizvajajo iz rabljenih pnevmatik, ki lahko vsebujejo težke kovine, benzen, hlapne organske spojine in druge rakotvorne snovi, ki lahko predstavljajo nevarnost za zdravje.

Material poleg tega oddaja tudi visoke ravni metana, okolju škodljivega toplogrednega plina, ter izloča mikroplastiko in druge kemikalije v vode.

Zagovorniki poudarjajo, da je umetno travo precej lažje vzdrževati, poleg tega je odporna tudi proti vodi, vročini in mrazu. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Zagovorniki poudarjajo, da je umetno travo precej lažje vzdrževati, poleg tega je odporna tudi proti vodi, vročini in mrazu. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Umetna trava kot alternativa na sušnih območjih

Zagovorniki umetne trave sicer trdijo, da jo je lažje vzdrževati kot naravno travo, ob tem pa takšne površine tudi ne poplavljajo. Umetna trava se zato vse pogosteje uporablja na igriščih ali kot alternativa travi na sušnih območjih.

Umetna trava lahko v vročini sicer ustvarja tudi t. i. toplotne otoke, kar lahko temperaturo površine dvigne do 93 stopinj Celzija.

Športniki v ZDA nasprotujejo umetni travi zaradi poškodb

Zaradi velikega števila poškodb profesionalni igralci nacionalne lige ameriškega nogometa zahtevajo prepoved umetne trave, iz istega razloga bodo nogometne reprezentance igrale samo še na naravni travi, poroča Guardian.

Zvezna vlada ocenjuje, da v ZDA obstaja 12.000 polj s sintetično travo, letno pa jih namestijo še vsaj 1200.

Agencija za okolje zaznala nevarne kemikalije

Umetna trava je narejena iz več plasti, vključno s plastičnimi imitacijami travnih bilk, plastično podlago, ki drži bilke na mestu, in polnilom, ki obteži travo in pomaga bilkam, da stojijo pokonci. Do nedavnega je bilo polnilo vedno narejeno iz recikliranih pnevmatik.

Testiranje Agencije za varstvo okolja ter več neodvisnih raziskav je pokazalo, da material vsebuje visoke ravni nevarnih kemikalij.

Številni proizvajalci umetno travo izdelujejo tudi iz rabljenih avtomobilskih gum. Foto: Pixabay
Številni proizvajalci umetno travo izdelujejo tudi iz rabljenih avtomobilskih gum. Foto: Pixabay

Proizvajalci trdijo, da zaradi majhne količine spojin ni nevarnosti

Nekatera so začela za polnilo uporabljati pluto, vendar proizvajalci navajajo, da travnih bilk in podlage ne morejo izdelati brez spojin PFAS. Ob tem trdijo, da količina spojin, ki se uporablja v umetni travi, ni dovolj visoka, da bi bila nevarna ali pa da uporabljajo "varne" PFAS.

"Neodvisne raziskave kažejo, da sistemi sintetične trate zagotavljajo številne koristi skupnosti ter še naprej izpolnjujejo in presegajo regulativne standarde za zdravje ljudi, varnost in učinkovitost," so iz organizacije Synthetic Turf Council sporočili za Guardian.

"Večne kemikalije"

PFAS sicer obsega približno 12.000 kemikalij, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo izdelkov, odpornih proti vodi, madežem in vročini. Imenujejo se "večne kemikalije", ker se v naravi ne razgradijo in so povezane z rakom, težavami z jetri, težavami s ščitnico, prirojenimi napakami, boleznijo ledvic, zmanjšano imunostjo in drugimi resnimi zdravstvenimi težavami.

Človek lahko materiale zaužije skozi kožo, pri dihanju, skozi usta ali pri vstopu v odprte rane. Otroci veljajo za bolj ranljive, ker so manjši in se njihova telesa še razvijajo. Prav otroška igrišča pa imajo na tleh pogosto umetno travo.