Prizor v občini Alcanar. Foto: Reuters
Prizor v občini Alcanar. Foto: Reuters

V katalonski občini Alcanar na severovzhodu države so skoraj 10.000 prebivalcem zaradi nevarnosti hudih poplav danes prepovedali, da bi zapustili svoje domove.

Služba za nujno pomoč jim je svetovala, naj se umaknejo v zgornja nadstropja hiš, če je to mogoče, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Alcanarju je v 24 urah padlo 215 litrov dežja na kvadratni meter. Železniška povezava med Valencio in Barcelono je bila zaradi obilnih padavin ustavljena, so sporočili iz španskih železnic Renfe.

Španija je že od sobote pod udarom hudih neviht z nalivi, točo in orkanskimi sunki vetra, takšno vreme pa naj bi na nekaterih območjih trajalo vse do ponedeljka zjutraj.

Državna meteorološka služba Aemet je za območja v Andaluziji in Kastilji-La Manči ter za glavno mesto Madrid razglasila rdeče opozorilo, ki velja predvsem zaradi močnega deževja.

Zaradi poplav so morali zapreti več podeželskih cest in parkov. V Madridu so morali v zadnjem trenutku preložiti nogometno tekmo prve lige med Atleticom in FC Sevillo.

Zaradi slabega vremena naj bi v soboto umrla moška, ki sta v skupini osmih ljudi soteskala v regiji Zaragoza, ko sta po besedah spremljevalcev padla v deročo vodo in utonila, so sklicujoč se na oblasti poročali španski mediji.