Pluženje toče. Foto: Anita Ana Kuhelj/Vreme 24/7
Pluženje toče. Foto: Anita Ana Kuhelj/Vreme 24/7

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da posnetke delite z nami - in javnostjo - prek mmc-notranja@rtvslo.si. Hvala za pomoč pri poročanju!

Kot je poročalo Neurje.si, se je okoli 15. ure na Dolenjskem razvila supercelična nevihta in nato "razpadla" pred mejo s Hrvaško.

Prav ob 15. uri je močno neurje s točo zajelo območje Dvora in okolico v občini Žužemberk., je poročal Radio Slovenija. V petnajstih minutah je kot lešnik debela toča največ škode povzročila v kmetijstvu, povsem so uničene vrtnine. Na cestiščih je bila ponekod 15 centimetrov debela odeja ledenih zrn, ki so jih s ceste splužili delavci cestnega podjetja. Še več kot tri ure po neurju so ob cestah vidni kupi ledenih zrn.

Posredovati so morali gasilci, ki so črpali meteorno vodo, ki je na Dvoru zalila poslovni objekt s skladiščem, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje. Prav tako je v Žužemberku udar strele podrl lipo, ki je padla na električne vodnike in na streho gradu. Gasilci so morali na tem območju odstranjevati podrto drevje, delavci Elektra Ljubljana pa so odklopili elektriko na daljnovodih in s tem omogočili gasilcem varno delo.

Vremenska napoved

Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 stopinj Celzija. Ponoči bo zlasti na severozahodu nastala kakšna ploha in nevihta, piše na Arsu.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj več sonca bo v južni Sloveniji. Predvsem v hribovitem svetu bo sredi dneva in popoldne kakšna kratkotrajna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 16, na Primorskem do 20, najvišje dnevne od 23 do 29, v alpskih dolinah okoli 21 stopinj Celzija.

Do četrtkovega jutra bodo padavine zajele zahodno Slovenijo in se čez dan razširile proti vzhodu, vmes bodo tudi nevihte. Zvečer bodo padavine oslabele. V petek bo sončno, sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht.

Toča v Dvoru. Foto: MMC RTV SLO/Adrijana Pečar Rezelj
Toča v Dvoru. Foto: MMC RTV SLO/Adrijana Pečar Rezelj

Od sobote dalje znova sončno in topleje

Od sobote do ponedeljka bodo naši kraji še pod vplivom frontalnih valov, ki se prek zahodne in srednje Evrope hitro pomikajo od zahoda proti vzhodu. V nadaljevanju prihodnjega tedna pa se bo nad našimi kraji predvidoma okrepilo območje visokega zračnega tlaka. V soboto bo večinoma sončno, predvsem nad hribi zahodne in severne Slovenije pa bo mogoče nekaj ploh in posameznih neviht. Tudi v nedeljo in ponedeljek bo deloma sončno, popoldanske nevihte pa bodo nekoliko pogostejše. Od torka naprej pa bo, kot kaže, verjetnost za padavine spet majhna. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija.

Kot je Arso zapisal na strani na Facebooku, je bilo v juniju in juliju po nižinah od dve do šest, v termalnem pasu na vzhodu pa okoli 10 tropskih noči (Jeruzalem 14). Največ noči, ko se najnižja temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija, so namerili v Vedrijanu, kjer jih je bilo 23, ter v Kopru, kjer jih je bilo 35.