V slovenskih gozdovih po zadnjih ocenah živi okoli 1000 medvedov. Foto: Pixabay
V slovenskih gozdovih po zadnjih ocenah živi okoli 1000 medvedov. Foto: Pixabay

Šlo naj bi za triletnega medveda, težkega okoli 140 kilogramov.

V Lovski družini Žetale ne pomnijo, da bi se na tem območju kadar koli znašel rjavi medved, pravi predsednik Silvo Korez: "Na našem lovišču ta medved prej ni bil opažen, niti kak drug medved, govori se še o več medvedih, ki naj bi se gibali čez mejo v sosednjem Đurmancu, kjer naj bi enega celo povozil tovornjak – ta medved do včeraj še ni bil najden. So se pa medvedi pri nas absolutno pojavili prvič, predstavljajo tujek v našem okolju in niti lovci niti krajani na medveda drugače kot na potencialno grožnjo ne moremo gledati. Medveda v naši zgodovini absolutno nikdar ni bilo, ne obstajajo niti ustni niti pisni viri."

Dogodek že preiskujeta lovska inšpekcija in Zavod za gozdove Slovenije. Zbirajo informacije in v primeru ugotovljenih kršitev bo lovec dobil denarno globo.

V primeru ugotovljenih kršitev bo lovec dobil denarno globo. Foto: Reuters. (Fotografija je simbolična.)
V primeru ugotovljenih kršitev bo lovec dobil denarno globo. Foto: Reuters. (Fotografija je simbolična.)

V Sloveniji medvedja populacija hitro raste

Velika verjetnost je, da je šlo za istega samca, ki so ga v zadnjih dveh tednih večkrat opazili tudi na območju Velenja, Vitanja in Slovenskih Konjic, kjer medvedi sicer ne živijo. Strokovnjaki pričakujejo, da bo takih dogodkov v prihodnosti vse več. V Sloveniji namreč medvedja populacija v zadnjih letih hitro raste.

V slovenskih gozdovih po zadnjih ocenah trenutno živi približno 1000 medvedov. Največ jih je na Kočevskem, kjer imajo tudi največ miru, zato jih ljudje še vedno redko srečajo, pojasnjuje Hubert Potočnik z ljubljanske biotehnične fakultete: "Je pa res, da je v Sloveniji relativno veliko medvedov, velika gostota medvedov. In se seveda pri mladih živalih, ki si iščejo svoj prostor, lahko zgodi, da zapustijo tisti prostor, kjer je manj motenj in jih imajo običajno raje ter odidejo na območja, ki so bolj poseljena, kjer se njihova prisotnost pogosteje opazi, kjer večkrat lahko pride tudi do konfliktov."

Čeprav so lani v primerjavi z letom prej našteli manj škodnih primerov, ki so jih povzročili medvedi, pa Potočnik opozarja, da bi rast medvedje populacije morali upočasniti: "To pa po trenutnem modelu upravljanja, ki ga dopušča strogi zakonodajni okvir, ni mogoče."

Kvotnega, vnaprej predvidenega odstrela sodišča v zadnjih letih ne dovoljujejo. Marca letos je upravno sodišče na pobudo Društva za osvoboditev živali in njihove pravice zadržalo odločbo ministrstva za okolje za odstrel 220 medvedov v obdobju do letošnjega septembra.

"Popolna odsotnost poseganja v populacijo, se pravi z odstrelom, že na kratki ali srednji rok zagotovo predstavlja medvedjo uslugo medvedu," opozarja Potočnik, ki se boji, da bo v primeru tragičnega dogodka težko preprečiti pogrom nad medvedi. Politika namreč rada izkorišča dogodke, ki sprožajo močna čustva, je za Radio Slovenija poročal Matija Mastnak.

Lovec ustrelil medveda