Uporabnik Sašo Lavrenčič nam je poslal fotografijo, ki jo je posnel ob 13.45 v Zgornji Kungoti na Štajerskem.. Foto: Sašo Lavrenčič
Uporabnik Sašo Lavrenčič nam je poslal fotografijo, ki jo je posnel ob 13.45 v Zgornji Kungoti na Štajerskem.. Foto: Sašo Lavrenčič
Termometer
Bralec je pokazal, kaj pravi njegov termometer v Kočevju. Foto: Gašper Zule
Vročinski rekordi po Sloveniji

V skladu z napovedmi je prva avgustovska sobota izredno vroča. V Ljubljani je samodejna merilna postaja izmerila 38,2 stopinje Celzija, medtem ko je bil dozdajšnji rekord 37,6 stopinje Celzija. V Ljubljani je bil danes najbolj vroč dan v zadnjih 50 letih. Vroče je tudi v gorah - na Voglu je 26 stopinj Celzija.

Vam je vroče? Vihtite fotoaparat? Fotografije, ki po vaši oceni najbolje odražajo vročinsko stanje (ali saniranje stanja s hlajenjem), lahko delite z nami in z javnostjo na: mmc-notranja@rtvslo.si.
-
Opozorilo: Daljša usmeritev fotografskega objektiva neposredno v Sonce je lahko poškoduje opremo.

V Slovenj Gradcu je samodejna merilna postaja izmerila 37,8 stopinje Celzija (prejšnji rekord je 36,8 stopinje Celzija), v Novem mestu pa se je ogrelo na 39,4 stopinje Celzija (prejšnji rekord je 38,4 stopinje Celzija). Vendar pa bo na uradne podatke treba počakati do nedelje, je poročal Radio Slovenija.

Vremensko napoved lahko spremljate tudi na tej povezavi.

V Črnomlju pa so ob 16. uri izmerili kar 40 stopinj Celzija, kar je blizu absolutnega slovenskega rekorda. Nadpovprečno visoke so tudi temperature v gorah, na Kredarici je termometer pokazal 18, na Voglu pa kar 26 stopinj Celzija. V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru zaradi visokih temperatur danes opažajo izrazitega porasta obiskov.
Tudi če drugod niso presegli rekordov, pa je bilo vseeno vroče. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) so ob 14. uri 38 stopinj Celzija izmerili na letališču v Cerkljah ob Krki. Le stopinjo manj je bilo v Celju, 36 stopinj Celzija pa so pokazali termometri v Kočevju, na brniškem letališču in v Murski Soboti.
Zelo vroče bo še vsaj nekaj dni
Zelo vroče bo sicer predvidoma še do druge polovice prihodnjega tedna, ko naj bi temperature po nižinah ostale nad 35 stopinjami Celzija. Tudi toplotna obremenitev bo še naprej zelo velika. Predvsem na Primorskem je zaradi suše in visokih temperatur še vedno velika nevarnost požarov v naravi, opozarjajo na Arsu.

Opozorilna vrednost koncentracije ozona
V Novi Gorici je opoldne koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost. Glede na vremensko napoved je tako visoko koncentracijo ozona pričakovati še vse popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla pod opozorilno vrednost. Tudi v prihodnjih dneh vremenoslovci pričakujejo preseganje opozorilne vrednosti.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu zato priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v času trajanja previsoke koncentracije izogibajo naporov.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) pa na račun povečanih temperatur danes ne opažajo izrazitega porasta obiskov, je pojasnil Marjan Fortuna z internistične prve pomoči. Obisk je tako "praktično enak" kot prejšnje dni, kar po mnenju Fortune kaže na to, da so ljudje že dobro ozaveščeni o škodljivosti ekstremno vročega vremena.

Vročinski rekordi po Sloveniji