V nedavnih poplavah se je Soča razlila čez bregove Kanala. Foto: BoBo
V nedavnih poplavah se je Soča razlila čez bregove Kanala. Foto: BoBo
Poplavljanje Drave, Malečnik
Nedavno poplavljanje Drave je prizadelo tudi Malečnik. Foto: BoBo

Kot so sporočili z Agencije za okolje, se bo pretok Drave na mejnem profilu z Avstrijo po napovedih avstrijskega upravljavca hidroelektrarn čez dan predvidoma ohranjal na okoli 800 kubičnih metrov na sekundo. Povečan pretok Drave je pričakovati v nedeljo in ponedeljek zaradi padavin na Koroškem in avstrijskem Koroškem.

Jug avstrijske Koroške se pripravlja na novo deževje
Avstrijsko Koroško naj bi po napovedih jutri zajele nove obilne padavine. Ker se želijo Avstrijci tokrat pravočasno pripraviti nanje, so že včeraj začeli prazniti vodna zajetja na Dravi. V Avstriji se je namreč razplamtel prepir, kdo je kriv za nedavne poplave - ali koroška deželna vlada, ki naj bi napačno napovedala količino padavin, ali zveza avstrijskih dravskih hidroelektrarn, ki naj bi prepozno odprla zapornice. Proti Mariboru je namreč steklo kar 2.900 kubičnih metrov vode na sekundo, kar je najvišji izmerjeni pretok v zadnjih 100 letih.

S postopki, ki jih je v tem času vodila stalna avstrijsko-slovenska komisija za spremljanje razmer na reki Dravi, se želi seznaniti tudi slovenska vlada. Obrambni minister Aleš Hojs je namreč v četrtek dejal, da bi bilo morda mogoče s predhodnim praznjenjem akumulacijskih jezer na avstrijskem Koroškem v določeni meri zajeziti tako velik poplavni val.

Hidrolog Janez Polajnar je ob nedavnih poplavah povedal, da so izmerili rekordni pretok Drave, ki je v srednjem delu znašal 2.900 kubičnih metrov na sekundo, pri Ptuju pa je Drava dosegla pretok kar 3.100 kubičnih metrov na sekundo, kar je absolutni rekord. Leta 1965, ko so bile nazadnje stoletne vode, je pretok znašal 2.600 m3/s. "Gre za rekordne vrednosti, ki do zdaj še niso bile izmerjene," je takrat povedal Polajnar.

Pretoki rek se bodo povečali v nedeljo in v noči na ponedeljek
In kaj pravi vremenska napoved za prihodnje dni? V nedeljo bo močneje deževalo sprva na območju zahodnih Julijskih Alp, pozneje čez dan pa tudi drugje v zahodni Sloveniji ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. V noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan se bodo obilnejše padavine razširile tudi nad osrednjo Slovenijo.

Predvidoma v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v Posočju. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških brdih in Vipava s pritoki. Predvidoma bodo močno narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini, kjer lahko reke in manjši vodotoki poplavijo, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri, reka Reka in Kolpa, reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja. Na teh območjih so mogoča razlivanja. V ponedeljek bosta začeli naraščati tudi Ljubljanica in Krka.

V ponedeljek zjutraj bo v času od 6. do 8. ure povišano plimovanje morja, ki bo v manjši meri poplavilo nižje ležeče dele obale.