Lanski protest v podporo Zadnji generaciji. Na transparentu piše
Lanski protest v podporo Zadnji generaciji. Na transparentu piše "reševanje podnebja ni zločin". Foto: EPA

Peterica mladih je obtožena v skladu s 129. členom nemškega kazenskega zakonika. Šlo naj bi za prvi primer uporabe zakonika zoper nenasilno protestno skupino, poroča Guardian.

Tožilci nemške dežele Brandenburg so dejali, da se obtožbe nanašajo na več kot 10 "napadov" na naftne rafinerije, letališče Berlin-Brandenburg in muzej Barberini v Potsdamu med aprilom 2022 in majem 2023.

Incidenti vključujejo proteste, v okviru katerih so podporniki Zadnje generacije poskusili izklopiti postaje za črpanje nafte, ki vodijo do rafinerije, zaprli vzletne steze na letališču in vrgli pire krompir na Monetovo sliko.

Obtoženi so pripadniki podskupine Zadnje generacije, pravijo tožilci. V zadnjih dveh letih je bilo v Nemčiji aretiranih več tisoč ljudi, ki so sodelovali v kampanji skupine.

Aktivisti pravijo, da so bili vsi njihovi protesti javni in nenasilni. Nasprotujejo uporabi tako ostre zakonodaje zoper njih.

Obtožena 27-letna Mirjam Hermann je dejala, da gre za prvi primer v nemški zgodovini, da je skupina protestnikov, ki zahtevajo ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, obtožena kot zločinska organizacija.

Opozorila je, da so tovrstne obtožbe namenjene za mafijo in organiziran kriminal. Ta obtožba "kriminalizira vsako dejanje podpore skupini Zadnja generacija", je dejala.

Obtožnice sledijo dveletni preiskavi dejavnosti Zadnje generacije, ki je vključevala racije domov podpornikov, prisluškovanje njihovim telefonom in zaseg spletne strani organizacije.

Amnesty International Nemčija je opozoril, da bi obsodba že zgolj enega od obtoženih povzročila kriminalizacijo katere koli dejavnosti, ki bi jo promovirala Zadnja generacija.

V organizaciji Amnesty International Nemčija pravijo, da obtožnice pomenijo novo stopnjo kriminalizacije podnebnih protestov.

Podobne preiskave zoper pripadnike Zadnje generacije potekajo tudi v Münchnu in Flensburgu.