Foto: EPA
Foto: EPA

Nemška meteorološka služba (DWD) je izdala opozorila zaradi zaostrenih vremenskih razmer, ki naj bi trajale do konca današnjega dne.

Nevihta Ylenia je prizadela predvsem sever in vzhod Nemčije. Na najvišjem vrhu severne Nemčije Brocken v gorovju Harz so vetrovi divjali s hitrostjo 120 kilometrov na uro.

V Severnem Porenju - Vestfaliji je deželna ministrica za izobraževanje Yvonne Gebauer odpovedala pouk. V več regijah Spodnje Saške in Bavarske lahko učenci zaradi vremenskih razmer ostanejo doma.

Deutsche Bahn pa je začasno ustavil nekatere daljše železniške povezave na Spodnjem Saškem, v Bremnu, deželah Schleswig - Holstein, Mecklenburg - Predpomorjansko, v Berlinu in Brandenburgu. Lufthansa pa je sinoči preventivno odpovedala 20 poletov. Potnikom so svetovali, naj informacije o svojem poletu preverijo na spletni strani letalske družbe.

V bližini nemškega mesta Bad Bevensen na severu Nemčije je umrl 37-letni voznik, ko je na njegovo vozilo padlo drevo. V vasi Schwenda v osrednji Nemčiji pa je bilo drevo, ki je padlo na avtomobil, usodno za 55-letnega voznika.

Močan veter v Berlinu. Foto: Reuters
Močan veter v Berlinu. Foto: Reuters

V Angliji brez elektrike 19.000 gospodinjstev in podjetij

Opozorilo o močnem vetru je za petek med 6. in 18. uro izdal tudi britanski urad za avtoceste in meteorološki urad.

Po neurju Dudley je brez elektrike sprva ostalo 19.000 gospodinjstev in podjetij. Prizadetih je bilo več deset železniških družb na severu Anglije, v Midlandsu, Walesu in večjem delu Škotske.

Agencija za okolje je za severna območja Anglije izdala dve opozorili pred poplavami. Vodja službe za poplave Katharine Smith je opozorila, da bi močen veter lahko v petek povzročil poplave na delih zahodne, jugozahodne in južne obale Anglije ter na reki Severn, ki je pod vplivom plimovanja.

Po podatkih DWD-ja bo hitrost vetrov v Nemčiji popoldne začela upadati, vendar pa bo predah verjetno kratek. Obe državi pa se že pripravljata na novo neurje – Nemčiji se približuje Zeynep, Veliki Britaniji pa Eunice.

Na Poljskem žrtve in gmotna škoda

Na Poljskem so sunki vetra s hitrostjo do 125 kilometrov na uro ponoči poškodovali več kot 500 hiš, podrli na stotine dreves, zaradi česar je več kot 300.000 gospodinjstev po vsej državi ostalo brez elektrike.

Policija je sporočila, da sta dva človeka umrla, še dva pa sta bila poškodovana, ko se je zaradi neurja prevrnil velik žerjav na gradbišču v Krakovu. Na zahodu države je umrl še en človek, ko je na avtomobil padlo drevo.

Prizadeti tudi Češka in Nizozemska

Prizadeta je bila tudi Češka, kjer je prav tako več kot 300.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, promet pa je bil močno oviran, saj so podrta drevesa zaprla ceste in železnice. Najmočnejši veter s sunki do 180 kilometrov na uro je bil izmerjen na Snežki, najvišji češki gori na severu države.

Po prometni nesreči na jugozahodu Češke so v bolnišnico odpeljali tri poškodovane otroke. Veter je namreč dvignil pokrov motorja avtomobila, zaradi česar je voznik zavil in čelno trčil v drug avtomobil. Viharni veter je po vsej državi poškodoval ali uničil tudi več streh.

Na Nizozemskem, kjer je pihal veter s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, je bil poškodovan policist, potem ko je veter poškodoval in odnesel del strehe s poslovne stavbe v kraju Duiven blizu Arnhema, je poročala nizozemska javna televizija NOS.

Gasilci so v mestu Maasluis na jugu države iz avtomobila, na katerega je padlo drevo, morali izrezati dva človeka. Pozneje so ju odpeljali v bolnišnico. Amsterdamsko letališče Schiphol je poročalo o 45-minutnih zamudah poletov, odpovedani pa so bili tudi nekateri železniški prevozi.

Neurja se bodo predvidoma nadaljevala tudi v petek in v soboto, na številnih območjih po Evropi pa je še naprej mogoče pričakovati orkanske sunke in silovit veter.