Toča pri Meljskem dolu, Maribor. Foto: Ida Žužek
Toča pri Meljskem dolu, Maribor. Foto: Ida Žužek

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da nam pošljete fotografije ali videoposnetke na mmc-notranja@rtvslo.si

Najmočnejše nevihte so bile na Štajerskem, začele so se severozahodno od Maribora in se razširile proti Mariboru ter severnemu delu Slovenskih goric. Nekaj nalivov je bilo tudi v Karavankah, Davči, Ljubljani in Zasavju.

Najhuje na območju Maribora

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Najhuje je bilo pod Pohorjem in hribovitih predelih na severnem obrobju Maribora – v Košaškem dolu, Malečniku, Kamniški Grabi – hudourniške vode so si tam utirale pot po cestah in na vozišča nanesle plasti blata, prožili so se novi plazovi. Gasilci na terenu z vsemi razpoložljivimi enotami črpajo vodo, pokrivajo plazišča in odstranjujejo podrta drevesa. Na pomoč so jih poklicali na 60 naslovov, vendar do vseh še niso prišli. Neurje je prizadelo tudi Selnico ob Dravi, Hoče, Kungoto in Pesnico, je poročal Radio Maribor.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Uprava za zaščito in reševanje je zaradi popoldanskega neurja na območju Maribora in okolice naštela 77 dogodkov. V večini je meteorna voda zalila kleti stanovanjskih in
drugih objektov in zaradi zamašenih odvodnih kanalov poplavila nekaj površin na prostem. Sprožilo se je 14 zemeljskih plazov, od tega jih pet ogroža objekte in eden cesto.

Zaradi sunkov močnega vetra se je podrlo nekaj dreves, odkrilo pa je tudi eno ostrešje stanovanjskega objekta. Na terenu posreduje 23 gasilskih enot, intervencije pa so še v teku, so sporočili.

Med najbolj prizadetimi Bresterniška Graba

Med najbolj prizadetimi območji je Bresterniška Graba, kjer je uničenih več cest. Deroča voda je v Bresterniški Grabi naredila globoke brazde celo v asfaltirane površine. "Več cest je neprevoznih, marsikdo ne more do doma, zato smo poklicali intervencijske službe, da ljudem pomagajo priti domov. Škoda je ogromna, trenutno se osredinjamo na izvedbo intervencijskih poti," je za STA povedal predsednik krajevne skupnosti Bresternica - Gaj Primož Hedl.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Poškodovana je med drugim tudi cesta na Žavcarjev vrh, ob kateri je lokalni potok poplavil tudi bližnji gostinski lokal. Sodeč po objavljenih posnetkih na družbenih omrežjih, je zalilo tudi več cest v krajevni skupnosti Kamnica, predvsem v Kamniški grabi, toča pa je po poročanju časopisa Večer uničila vinograde na Gaju. O škodi poročajo med drugim še iz Košaškega dola, Rošpoha ter Radvanja pod Pohorjem.

Najhuje je bilo na območju Kamnice in Bresternice. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Najhuje je bilo na območju Kamnice in Bresternice. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Naraščanje hudournikov in manjših rek

Po podatkih Arsa bodo v naslednjih urah ob močnih nevihtah z nalivi hitro naraščali posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke v severni Sloveniji, ki se lahko tudi razlijejo. Na več območjih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda.

Ponoči in v sredo dopoldne se bo vodnatost povsod zmanjševala, sredi dneva in popoldne pa se bo verjetnost hitrega naraščanja in razlivanja posameznih vodotokov ponovno povečala. Vodnatost večine rek po Sloveniji bo sicer ostala srednja. V četrtek bodo reke povsod po državi ponovno upadale, so sporočili.

Neurja in nevihte mogoči znova v sredo

Nevihtna linija je proti večeru oslabela, je za Slovensko tiskovno agencijo dejal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh, "saj dogajanje samo sebe zaduši, ker se oblačnost toliko razširi, da ni več sončnega sevanja, ki bi segrevalo zrak in povzročalo nestabilnosti". Nevarnosti novih neviht zato danes ni več. Neurja in nalivi se lahko spet pojavijo v sredo, ko bo težišče nestabilnosti zahodno od Ljubljane in ne toliko na Štajerskem, je napovedal.

Nevihte, ki so nastale popoldne. Foto: Arso
Nevihte, ki so nastale popoldne. Foto: Arso

Kaj sproži takšne nevihte?

"Dan se je začel z lepim vremenom, ampak tudi to je prispevalo k temu, da se zrak pri tleh močno segreva. In ker se je segreval, se je dvigal. V zraku je dovolj vlage, da so pri tem nastajali kopasti oblaki. Že kmalu popoldne so se pojavile prve plohe, pozneje pa tudi nevihte. Nekatere med njimi so tako močne, da jih je spremljala tudi toča. Zakaj se je konvekcija razvijala tako burno? Delno je k temu prispevala tudi vremenska fronta, ki se zadržuje severno od Alp," je za TV Slovenija povedala meteorologinja Tanja Cegnar.

Kaj pa pričakuje v prihodnjih dneh? "Pričakujemo, da se bo ozračje ponoči nekoliko umirilo. Že jutri zjutraj pa spet pričakujemo krajevne plohe, ki bodo popoldne začele preraščati v nevihte. Jutrišnji dan bo res večinoma oblačen. Vmes bodo le kakšna krajša sončna obdobja. V četrtek dopoldne se bo začelo deloma jasniti, ampak popoldne lahko tu in tam nastane kakšna ploha. V petek in soboto pričakujemo večinoma sončno vreme."

Vremenska napoved

Hidrološki alarm za torek in sredo. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo
Hidrološki alarm za torek in sredo. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo

Zvečer se bodo nevihte umirile. V drugem delu noči se bodo v severni polovici Slovenije spet začele pojavljati krajevne padavine. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

V sredo bo spremenljivo, ponekod tudi pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, pogostejše bodo sredi dneva in popoldne, ko bodo tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija. Popoldne bo na severu mogoča še kakšna močnejša nevihta.

Del države zajelo neurje, veliko dela za gasilce