Indijsko glavno mesto ima neslaven status najbolj onesnaženega mesta na svetu. Foto: Reuters
Indijsko glavno mesto ima neslaven status najbolj onesnaženega mesta na svetu. Foto: Reuters

"Od ponedeljka naprej bodo šole zaprte, tako da otrokom ne bo treba vdihavati onesnaženega zraka," je dejal prvi minister indijske prestolnice Arvind Kejrival in napovedal šolanje od doma.

Državni uslužbenci bodo ta teden delali od doma, oblasti pa delo od doma svetujejo tudi zasebnim podjetjem. Gradbena dela, ki prispevajo k onesnaževanju s prahom, bodo prepovedana od nedelje do srede, je dodal Kejrival.

Vrednosti najmanjših in najškodljivejših delcev PM 2,5, ki lahko vstopijo v krvni obtok, so danes v mestu presegle 300 na indeksu kakovosti zraka. To je 20-krat več od najvišje dnevne omejitve, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Indijsko vrhovno sodišče je onesnaženost zraka v New Delhiju označilo za zelo resno in od vlade zahtevalo pripravo kriznega načrta za obvladovanje onesnaženosti ter smoga v mestu.

"Prisiljeni smo nositi zaščitne maske tudi doma," je dejal predstavnik vrhovnega sodišča N. V. Ramana in napovedal, da se bo kakovost zraka slabšala še vsaj nekaj dni.

Po mnenju Ramane bi morala vlada razmisliti o dvodnevnem popolnem zaprtju javnega življenja, da zaščiti svoje državljane pred strupenimi plini.

New Delhi se vsako zimo spoprijema z izredno slabo kakovostjo zraka predvsem zaradi kmetijskega zažiganja, izpuhov vozil, termoelektrarn zunaj mesta, industrijskega onesnaževanja in kurjenja odpadkov na prostem.