Kljub vsemu bodo na Krasu vendarle postavili vetrne elektrarne, čeprav ne na Volovji rebri. Foto: EPA
Kljub vsemu bodo na Krasu vendarle postavili vetrne elektrarne, čeprav ne na Volovji rebri. Foto: EPA
Volovja reber (zaenkrat) ostaja brez novogradenj. Foto: MMC RTV SLO

V družbi Alpe Adria Energija iz Maribora so v sodelovanju z nemškimi in avstrijskimi partnerji pred dnevi dobili gradbeno dovoljenje za postavitev enega vetrnega stebra. Ta bo visok do 100 metrov, razpon krakov bo 35 metrov, nakup in postavitev pa bo stala okoli 2,5 milijona evrov. Moč naprave bo 1,5 megavata, kar pomeni, da bi z električno energijo lahko oskrbela 700 gospodinjstev, poroča Radio Slovenija.

Za primerjavo naj navedemo, da je moč hidroelektrarne Dravograd 26 megavatov, trboveljske termoelektrarne 125 megavatov, krške nuklearke pa 676 megavatov.

200 dni vetra na leto upraviči naložbo
Prvo napravo bodo priključili v bližnje srednjenapetostno omrežje, celoten bodoči park, ki se bo raztezal na 100 hektarih, pa na RTP Divača. Odločitev za Griško polje pa je padla zato, ker nad 200 dni v letu piha veter z močjo od pet do sedem metrov na sekundo, kar ekonomsko upraviči naložbo. Griško polje ne leži na grebenu ali v naravovarstvenem območju, najbližja vetrnica bo stala le kak kilometer od Dolenje vasi, kar je v skladu s svetovnimi trendi.

Zemljišče, na katerem bo v prihodnje stal energetski park, je v lasti Agrarne skupnosti Dolenja vas. Ta je pred leti dobila vrnjenih 380 hektarjev kmetijskih zemljišč in polovico - kot sami pravijo slabe zemlje - namenila za vetrni park. Z investitorjem so se dogovorili za najem in letno rento, je povedal vodja komisije za postavitev vetrnih elektrarn Danilo Suša.

Kdaj v prihodnjem letu bodo vetrni steber postavili, zaenkrat še ni znano. Janez Korošec je povedal, da je to odvisno od tega, kdaj bodo napravo nabavili, še dodaja Radio Slovenija.