Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Zaradi onesnaženja je bil namreč uveden ukrep prepovedi uporabe vode iz vodovodnega sistema Golo - Zapotok, je na svoji spletni strani zapisala občina in dodala, da bodo prebivalce o nadaljnjih dejavnostih obveščali prek spletne strani občine, oglasnih desk in radia.

Po poročanju novinarke TV Slovenija Alenke Bevčič, so prvi opazili, da je nekaj narobe, prebivalci, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Golo - Zapotok, saj je imela voda vonj po nafti. Zavod za zdravstveno varstvo je vzorec odvzel v osnovni šoli na Golem in izkazalo se je, da voda dejansko ni pitna.

Za zdaj še ni znano, kako in kje se je zgodilo onesnaženje in niti kdo je za to odgovoren. Vse skupaj preiskuje tudi policija, je še poročala Alenka Bevčič. Potok Šumnik predstavlja glavni vir za oskrbo z vodo v precejšnjem delu občine Ig, zato se je sešel tudi štab Civilne zaščite Ig in razpravljal o nadaljnjih ukrepih.

Župan občine Ig Janez Cimperman je po sestanku za Radio Slovenija povedal, da so v vasi Zapotok, Golo in Škrilje takoj poslali cisterne s pitno vodo: "Obvestili bomo tudi preostale vasi, da je voda na razpolago na teh točkah, pred gasilskimi domovi. Smo pa tudi v dogovorih z dobaviteljem in bo verjetno že danes prišla voda, 22 tisoč litrov, da bomo ljudem že jutri ponudili ustekleničeno pitno vodo."

Onesnažena voda v občini Ig