Posredovanje v naselju Zdole. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Posredovanje v naselju Zdole. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Na jugovzhodu je nastala nevihtna linija, ki se je pomaknila proti severovzhodni Sloveniji. Nevihtni sistem je prinesel močnejše nalive in tudi sunke vetra. Agencija za okolje je sicer že dopoldne izdala oranžno vremensko opozorilo za osrednjo in obe vzhodni regiji.

Po podatkih centra za obveščanje so našteli več deset dogodkov na območju Regijskih centrov Brežice, Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota in Ptuj. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, črpali meteorno vodo, prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih stavb.

Po navedbah uprave za zaščito in reševanje je neurje z močnim vetrom ob 15.12 zajelo naselje Zdole v občini Krško. Odkrilo je več streh stanovanjskih in pomožnih objektov ter podrlo nekaj dreves na ceste in eno drevo na stanovanjski objekt. Na terenu so bili gasilci PGE-ja Krško, PGD-ja Zdole in PGD-ja Dolenja vas, še navaja uprava za zaščito in reševanje.

Kot je za TV Slovenija pojasnil Boštjan Robek iz poklicne gasilske enote Krško, so najprej odstranili podrta drevesa, da so lahko prišli do prizadetih hiš, nato pa pokrili razkrite strehe. Domačina Stjepan Kovač in Jožef Ban sta ob tem povedala, da je vse skupaj trajalo le nekaj minut, ob močnem vetru je padala tudi drobna toča.

Neurje v občini Krško
Ob 13. uri je bilo najtopleje v Lendavi: 22 °C, ob visoki relativni vlagi, 74-odstotni. Foto: BoBo
Ob 13. uri je bilo najtopleje v Lendavi: 22 °C, ob visoki relativni vlagi, 74-odstotni. Foto: BoBo

Nasveti vremenoslovcev

Vremenoslovec Brane Gregorčič je pred napovedanim prehodom fronte svetoval, naj ljudje preventivno očistijo odtoke, saj se lahko pojavljajo težave z meteorno vodo. "Šibke točke so predvsem podvozi in območja, kjer je oblika terena ali odvodnjavanje tako, da se lahko ob močnih nalivih pojavljajo težave," je navedel. Pred sunki vetra je dobro okrog bivališč tudi pospraviti, predvsem predmete, ki jih lahko veter odnese, je priporočil.

V sredo krajevne plohe pogostejše na severu

V sredo bo vreme spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni polovici Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 16 do 23 stopinj Celzija.

Oranžno opozorilo zaradi neviht