Naselje Robanov kot. Foto: Jure Funtek
Naselje Robanov kot. Foto: Jure Funtek

V Robanovem kotu v občini Solčava je namreč veter podrl številna drevesa ob cesti in hišah, a k sreči nobena ni bila poškodovana. V Logarski dolini je veter razkril streho na hlevu, je sporočil novinar Radia Slovenija Matija Mastnak.

Zvečer se bodo padavine širile proti vzhodu. Po prehodu hladne fronte bo zapihal severozahodnik. Ponoči bo še nastalo nekaj ploh, lahko tudi zagrmi. Zjutraj bodo padavine ponehale.

Arso: Vetrolom na izpostavljenih območjih

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO
Zaradi puščavskega prahu so v zraku visoke koncentracije delcev PM10 in PM2,5. Foto: Zajem zaslona
Zaradi puščavskega prahu so v zraku visoke koncentracije delcev PM10 in PM2,5. Foto: Zajem zaslona

Arso: Previdnost pri obisku gora ne bo odveč

Obisk gora, planin, jezer, izletniških krajev, adrenalinskih dogodivščin načrtujte preudarno in se na svoj cilj odpravite v primernem vremenu in času. Primerno bodite opremljeni in ture prilagodite svojim psihofizičnim sposobnostim.

Zaradi morebitnih spreminjajočih se vremenskih razmer, snežnih opasti in s tem nevarnosti za nesreče pred odhodom v gore pri Arsu svetujejo sprotno spremljanje vremenskega stanja.

Opozorilo zaradi možnosti plazov

Naselje Robanov kot. Foto: Jure Funtek
Naselje Robanov kot. Foto: Jure Funtek

Zaradi namočenosti tal bo od danes naprej povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov. Povečana nevarnost bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so v opozorilu zapisali na geološkem zavodu.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zemeljski plazovi se lahko pojavijo tudi v drugih predelih Slovenije. "Tista območja, kjer so že nastajali zemeljski plazovi, predvsem ob lanskih ujmah, so najbolj na udaru. Sicer ne bo kritičnih količin padavin, ampak je vseeno treba biti dodatno pozoren," je za TV Slovenija pojasnil vremenoslovec Anže Medved.

Pristojne službe ob tem prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na spremembe na tleh, objektih ter pobočjih. Podrobnejša priporočila lastnikom objektov na nestabilnih tleh si lahko ugledate TUKAJ.

Puščavski prah nad Goričkim v Prekmurju. Foto: Neurje.si/Benjamin Gašpar
Puščavski prah nad Goričkim v Prekmurju. Foto: Neurje.si/Benjamin Gašpar

Zrak še vedno močno onesnažen s puščavskim prahom

V ozračju zaradi puščavskega prahu še vedno zaznavajo povišane ravni prašnih delcev. Najvišje so trenutno v vzhodni polovici Slovenije, po napovedih bo prehod hladne fronte s padavinami popoldne očistil ozračje.

"Na zahodu Evrope je globok prodor ciklona daleč v Sredozemlje in zajema tudi večji del Severne Afrike in z močnimi jugozahodnimi vetrovi puščavski prah pride daleč proti nam," je pojasnil vremenoslovec Medved.

Slovenska Bistrica v debelem ovoju puščavskega prahu. Foto: Neurje.si/Anja Kapun
Slovenska Bistrica v debelem ovoju puščavskega prahu. Foto: Neurje.si/Anja Kapun

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje opozarjajo, da je pojav popolnoma običajen. "Tudi v preteklosti se je ta pojav že dogajal, morda le ni bil tako izrazit kot v zadnjih časih," je sklenil pojasnila Medved.

Napoved

V torek bo sprva delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu. Čez dan bo spremenljivo oblačno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 6 do 10, v alpskih dolinah malo nad 0, najvišje dnevne od 13 do 17 stopinj Celzija.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, spet bo pihal jugozahodnik. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo.

Sončno vreme in višje temperature napovedujejo od četrtka naprej, ko bo večinoma sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik.

Opozorilo zaradi nevarnosti zemeljskih plazov