Delavec se skriva pred vročino. Fotografija je bila posneta konec maja v Pekingu. Foto: AP
Delavec se skriva pred vročino. Fotografija je bila posneta konec maja v Pekingu. Foto: AP

V naslednjih treh dneh bodo temperature v večjem delu južne Kitajske predvidoma presegle 35 stopinj Celzija, na nekaterih območjih pa bodo dosegle celo 40 stopinj Celzija, so sporočili vremenoslovci.

Vročina letos Kitajsko, tako kot številne druge dele Azije, pesti še pred prihodom poletja. V mestu Šenzen so v petek izmerili 33 stopinj Celzija, vendar je bil zaradi vlage občutek vročine še večji. V nekaterih delih Šenzena je prišlo tudi do občasnih izpadov električne energije, vendar je bilo po podatkih tamkajšnjih medijev v mestu z več kot 17 milijonov prebivalcev prizadetih manj kot 2000 gospodinjstev.

V ponedeljek je Šanghaj na vzhodu Kitajske doživel najbolj vroč majski dan v zadnjem stoletju – izmerili so več kot 36 stopinj Celzija. "Nisem presenečena, da se vročinski valovi pojavljajo in nisem presenečena, da so vse hujši. Toda skrbi me, kako se pojavljajo – iz tedna v teden padajo rekordi. To je preprosto neizprosno," je dejala Sarah Perkins-Kirkpatrick, klimatologinja z Univerze v Novem Južnem Walesu.

Potrebe po električni energiji so v velikih industrijskih mestih vse večje. Podjetje, ki upravlja električno omrežje v državi, je sporočilo, da je največja obremenitev prišla več tednov prej kot običajno in da je blizu zgodovinskega rekorda.

Za eno do dve stopinji višje temperature kot lani

Temperature v državi bodo ta mesec približno enake kot lani, a ne povsod. V območjih okoli delte reke Jangce, vključno s Šanghajem, ter v delih jugozahodne Kitajske, kjer ležita mesti Sečuan in Junan, bodo temperature za eno do dve stopinji višje v primerjavi z letom 2022.

Lani poleti je izredna vročina na Kitajskem prisilila oblasti, da so omejile porabo električne energije. Zaradi dolgotrajne suše je bila prizadeta tudi proizvodnja vodne energije, ki je ključna v velikih provincah, kot je Sečuan. Dolgotrajni nalivi in neurja pa so v osrednjem delu države uničili žetev pšenice.