Potresi v Sloveniji od leta 1511 do januarja 2021: Karta nadžarišč – magnitude. Foto: Arso
Potresi v Sloveniji od leta 1511 do januarja 2021: Karta nadžarišč – magnitude. Foto: Arso

V Sloveniji tako močnega potresa, kot se je zgodil v Turčiji in Siriji, ne pričakujemo, je v ponedeljek za Odmeve dejal Gregor Rajh z Urada za seizmologijo pri Agenciji RS za okolje. "Glede na zgodovinsko seizmičnost in na geološke podatke, torej na dolžino in geometrijo prelomov, lahko sklepamo, da bi potresi pri nas dosegli magnitudo največ 7." Pri čemer je pojasnil, da ena magnitudna stopnja predstavlja 32-krat več sproščene energije. Potres, ki je v noči na ponedeljek stresel jugovzhodni del Turčije in sever Sirije je imel magnitudo 7,8.

Zaznali so ga tudi merilniki Agencije RS za okolje, ki sicer zaznajo okoli 2000 potresnih sunkov na leto. Prebivalci tresenja tal v Sloveniji nismo čutili. A rušilni potresi so v preteklosti že pustošili tudi pri nas. Čeprav so ti mogoči povsod po Sloveniji, jim je še dodatno izpostavljen zahod države. Območje Slovenije v širšem smislu spada v iste tektonske okoliščine kot ponedeljkov potres, torej približevanja afriške plošče evrazijski. Glede aktivnosti tega stičišča smo v obrobnem delu, zato Slovenija spada med zmerno potresno ogrožena ozemlja.

"Potresna ogroženost je znatna, pa vendar neprimerljivo manjša kot v Turčiji in Siriji," je za Radio Slovenija povedal direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec. Ker se močnejši potres pri nas ni zgodil že dlje časa, to na nas lahko vpliva deloma zavajajoče, pravi. "V Sloveniji se potres lahko zgodi vsak dan in vsak dan se kakšen manjši potres tudi zgodi. Mogoči pa so tudi potresi, ki lahko ogrožajo našo infrastrukturo ali celo varnost naših življenj," pojasni Bavec.

"Govoriti o tem, kakšen potres in kdaj ga lahko pričakujemo, je nemogoče. Razmer v zemeljski skorji ne poznamo tako dobro, da bi to lahko ocenili," pravi Gregor Rajh. Neznanka je torej časovna, na podlagi nove karte potresne nevarnosti pa jih lahko napovemo v prostoru. Pri nas jim je izpostavljena celotna država, še občutneje zahod.

Najmočnejši potres na naših tleh je bil po podatkih sogovornikov sicer idrijski potres leta 1511, z magnitudo 6,8. Sledijo še veliki koroški potres v 14. stoletju, rušilen je bil tudi potres v Ljubljani z magnitudo 6,6 leta 1895. Med zadnjimi močnejšimi potresi na naših tleh je bil potres v Zgornjem Posočju z magnitudo 5,6, ki se je zgodil leta 1998, je še poročal Rene Markič za Radio Slovenija.

Po potresu na pomoč Turčiji priskočila tudi Slovenija