Predsednik Ribiške družine Celje Štefan Zidanšek je povedal, da točen vzrok pogina še ni znan, predvideva pa, da je posledica spremembe temperature vode.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Zidanšek je pojasnil, da je bilo vreme marca letos dokaj toplo, aprila pa je prišlo do ohladitve ne le zraka, temveč tudi vode v tem umetnem jezeru. Zato se je drstenje rib ustavilo. Kot zanimivost je poudaril, da so poginili samo krapi oz. samice krapov.

"Če bi bila voda onesnažena, bi poginile tudi druge vrste rib, a se to ni zgodilo," je še dejal. Pogin so vseeno prijavili kmetijski, veterinarski in ribiški inšpekciji.

Šmartinsko jezero, ki leži približno pet kilometrov severno od Celja, je nastalo leta 1970 zaradi zaščite mesta pred visokimi vodami s severne strani.

Gre za destinacijo, ki poleg sprehajalcev in drugih obiskovalcev privablja domače in tuje ribiče. Vsako leto v tem jezeru ujamejo kar nekaj krapov s težo med 20 do 30 kilogramov, v jezeru pa plavajo tudi krapi, težji od 30 kilogramov.

Poleg krapov je jezero znano tudi po velikih somih, ki se skrivajo v njegovih globinah. V jezeru se drstijo tudi nekatere druge vrste rib. Izlovljeno količino rib vsako leto znova vložijo v vodo.