Po izbruhu požara so prebivalcem v okolici svetovali, naj zaprejo okna in se ne zadržujejo na prostem. Foto: MMC RTV SLO
Po izbruhu požara so prebivalcem v okolici svetovali, naj zaprejo okna in se ne zadržujejo na prostem. Foto: MMC RTV SLO

Ogenj je malo pred 18. uro zajel odpadke v neposredni bližini nedeljskega pogorišča. Z ognjem se je več ur spopadalo nekaj deset gasilcev iz vseh desetih prostovoljnih društev Gasilske zveze Lenart, na pomoč pa so prišli tudi s Ptuja, je za Radio Slovenija povedal vodja intervencije Jože Fras.

Požar so omejili in je pod nadzorom. Dva gasilca sta se pri gašenju lažje poškodovala – odpeljali so ju z reševalnim vozilom. Pri prejšnjem požaru se dim zaradi dežja ni pretirano širil, danes pa je gost temen oblak potiskalo proti tlom, je poročal novinar Radia Slovenija Bratko Zavrnik.

Prebivalcem v okolici so svetovali, naj zaprejo okna in se ne zadržujejo na prostem. Tako rekoč ves Lenart je zavit v precej zaudarjajoč dim, je med javljanjem za Odmeve dejal novinar TV Slovenija Matej Korošec. Neuradno naj bi se en gasilec poškodoval zaradi padca, drugi pa zaradi zastrupitve z dimom, nista pa v posebni nevarnosti.

V Lenartu znova zagorela sortirnica

Čakajo na poročilo požarne inšpekcije
Okoljski inšpektorji so po besedah ministra zadnji nadzor opravili januarja, ko ni bilo kršitev okoljevarstvenega dovoljenja. Čakajo še na poročilo požarne inšpekcije. Kot je ob tem napovedal minister, se bodo na podlagi poročila o zagotavljanju primerne požarne varnosti odločili, ali bo treba v okoljevarstveno dovoljenje vključiti še kakšne dodatne zahteve. "Ne želim se vnaprej opredeljevati. Ko bo poročilo znano, bomo sprejeli potrebne odločitve," je dodal Zajc.

Župan Kramberger je dejal, da so že nekaj časa opozarjali, da gre za objekt, za katerega bi bilo treba nekoliko bolje poskrbeti na področju odvažanja smeti, količine sprejetih odpadkov, smradu in preostalega, saj je to pri takem objektu pričakovano. Od vodstva podjetja zato pričakujejo, da bo naredilo korak naprej, več sodelovalo tudi z občino, nikakor pa ni njihov namen podjetju škodovati.

Sorodna novica Vzrok požara v Lenartu še ni znan, policisti preverjajo tudi odgovornost

Je do požara privedel samovžig?
"Okoljsko dovoljenje je veljavno in tam je vse zapisano. Na občini ocenjujemo, da če bi procesirali takšne količine, kot so v dovoljenju zapisane, potem bi bila možnost za tovrstne dogodke manjša. Ob tem pa je vprašljivo, kako aktivno skrbijo za požarno varnost, saj hidranti in gasilni aparati niso dovolj," je dodal Kramberger.

Za zdaj sicer vzrok za nedeljski požar po besedah Janeza Pavčnika, direktorja proizvodnje in logistike v podjetju Salomon, ki po Sloveniji zaposluje 800 ljudi, še ni znan. Kot je dejal, so bili že izključeni vsi drugi mogoči elementi, zato je neuradno vzrok, ki jim je po nekaterih ocenah povzročil za okoli 250.000 evrov škode, samovžig.

Glede napovedi ministra, da čaka še na požarno poročilo, je Pavčnik dejal, da se tega poročila ne boji, saj so izpolnjevali vse predpisane pogoje, z dodatnimi ukrepi pa bodo preprečili, da bi se kaj podobnega v prihodnje še zgodilo. O očitkih župana je dejal, da gre delno tudi za nepoznavanje problematike odpadkov. Občina je operirala z bistveno višjimi številkami količin odpadkov, kar pa po njegovem mnenju ne drži, saj jim okoljevarstveno dovoljenje na letni ravni dopušča 125.000 ton zbranih odpadkov.

Pogorišče sortirnice odpadkov si je ogledal tudi minister za okolje. Kmalu po ministrovem obisku pa je v sortirnici znova zagorelo. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Pogorišče sortirnice odpadkov si je ogledal tudi minister za okolje. Kmalu po ministrovem obisku pa je v sortirnici znova zagorelo. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Kako bomo poskrbeli za svoje smeti?
Minister za okolje je ob tem opozoril, da se bo Slovenija v razmerah, ko tujina zapira svoj trg na področju odpadkov, morala lotiti iskanja rešitev za to, kako bomo poskrbeli za svoje smeti. Ne bo se namreč mogoče več zanašati na tujino, po njegovem mnenju pa je tudi pravilno, da vsaka država poskrbi zase, da nismo odvisni od drugih in ne izvažamo odpadkov v države tretjega sveta, kjer okolje ni zaščiteno tako, kot bi moralo biti.

"Vsako leto pridelamo okoli 300.000 ton smeti, ki so primerne za sežig. In vsako dodatno leto čakanja pomeni toliko več odpadkov," je na vprašanje, koliko časa za sprejetje konkretnih rešitev je ostalo, odvrnil minister in dodal, da so postopke že začeli. Pričakuje pa, da bo interes o tem, ali jih to sploh zanima, prišel od lokalnih skupnosti.

Minister Zajc na ogledu pogorišča pri Lenartu