Poškodovana zgradba v Mostarju. Foto: Televizija Slovenija
Poškodovana zgradba v Mostarju. Foto: Televizija Slovenija

Epicenter potresa je bil v Hercegovini, 15 kilometrov od mesta Stolac, ki je od Ljubljane oddaljeno 450 kilometrov. Epicenter je bil pet kilometrov pod površjem.

Bosanski časopis Dnevni avaz piše, da je v bolnišnici v Mostarju umrla 28-letna ženska, ki so jo tja pripeljali huje poškodovano iz Stolca. Na hišo, v kateri so bili še njeni starši in sestra, se je zrušila skala. Starši so lažje poškodovani.

V Stolcu bo v nedeljo dan žalovanja v spomin na umrlo 28-letnico, je po besedah tamkajšnjega župana sklenil mestni svet. Kraj sta danes obiskala dva člana predsedstva BiH-a, Šefik Džaferović in Željko Komšić.

Poškodovanih je še več ljudi. "Strašno je bilo, mislili smo, da se je hrib zrušil na hišo. Vedeli smo, da pada kamenje. Slišali smo ga. Nismo toliko spremljali potresa kot padanje kamenja," je dejala prebivalka Stolca. Njen someščan pa je dodal: "Ko smo se začeli klicati, smo izvedeli, da je škoda velika, predvsem v naši četrti. V naši soseski se je na neko hišo zrušila skala."

Potres v BiH-u zahteval žrtev in povzročil gmotno škodo
V Mostarju je poškodovanih nekaj stavb. Foto: Reuters
V Mostarju je poškodovanih nekaj stavb. Foto: Reuters

Materialna škoda tudi v Mostarju

Stolac je najhuje prizadet, materialna škoda je nastala tudi v Mostarju in Ljubinjah, na območju Čapljine je huje poškodovana šola.

Ponekod poročajo o težavah z oskrbo z električno energijo. V Stolcu je poškodovana tudi šolska stavba, na kateri se je porušil dimnik, s stavbe je odpadlo tudi več zidakov.

V Mostarju, Dubrovniku in drugih mestih so številni bežali iz stanovanj, hiš in gostinskih lokalov, poročajo bosanski in hrvaški spletni portali.

Po nekaterih podatkih je bil to najmočnejši potres v BiH-u v zadnjih 50 letih in peti najmočnejši v zgodovini te države.

Na ulicah mest je veliko kamenja. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Na ulicah mest je veliko kamenja. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: EMSC
Foto: EMSC

Tresenje tal čutili tudi v Sloveniji

Po podatkih Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje so potres čutili številni prebivalci po vsej Sloveniji. "Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)," so še sporočili.

Potres so med drugim čutili tudi v večjem delu Hrvaške (še posebej v Dalmaciji) in Srbije ter v Črni gori, pa tudi v Albaniji in Makedoniji ter celo na jugu Italije in v Avstriji.

Več popotresnih sunkov

Do jutra je sledilo še vsaj šest popotresnih sunkov. Najmočnejši, ob 4.20, je imel moč 4,4, žarišče je bilo 14 kilometrov od Stolca. Predtem so se tla stresla še večkrat.

Potresi na območju Balkana so razmeroma pogosti. Decembra leta 2020 je potres z magnitudo 6,4 prizadel hrvaško Petrinjo, nedaleč od Zagreba. Pred tem je marca 2020 potres prizadel Zagreb, novembra 2019 pa je ob tresenju tal v Albaniji umrlo več kot 50 ljudi.

Močan potres v Bosni in Hercegovini