Oplotnica. Foto: Neurje.si/Robert Makovec
Oplotnica. Foto: Neurje.si/Robert Makovec

Toča je padala na Koroškem in Štajerskem. Po več krajih v Sloveniji je meteorna voda zalila kletne prostore, stanovanjske objekte in garaže. Na Škofljici se je sprožil tudi plaz.

Neurje, ki je popoldne zajelo Maribor in okoliške občine, je največ preglavic povzročilo v Oplotnici. Gasilci so na pomoč odšli na 15 lokacij, je povedal namestnik poveljnika tamkajšnjih gasilcev Matej Fridrih.

"Največji del intervencij je bilo črpanje meteornih vod, ki so zalivale gospodarske in druge objekte. Voda je tekla tudi po ulicah. Vodo smo v največji meri izčrpali, v drugih primerih pa smo jo preusmerili v potoke," je za Radio Slovenija povedal Fridrih.

Gasilci so vodo iz več objektov črpali tudi v občini Rače - Fram, kjer so se med drugim spopadli z zamašeno strugo Framskega potoka in več zamašenimi prepusti. Vodo so iz dveh objektov črpali tudi v občini Hoče - Slivnica. Zavarovali so plaz, narasli potok pa je spodjedel tudi del Polanske ceste v naselju Čreta. Gasilci so odsek, ki je bil načet že v lanskih neurjih, zavarovali in je za zdaj prevozen.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Konec tedna bo spet moker

Krajevne padavine se bodo nadaljevale v noč in do jutra od severozahoda postopno slabele. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, ob morju okoli 16 stopinj Celzija, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

V sredo zjutraj bo dež ponehal tudi v jugovzhodni Sloveniji, čez dan se bo jasnilo. Burja bo dopoldne ponehala. Popoldne na zahodu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija.

V četrtek se bo od zahoda znova pooblačilo, dež se bo čez dan širil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte. Tudi v petek bo spremenljivo s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami.

Oslabljena vremenska fronta se počasi pomika čez Slovenijo. Nad naše kraje se ob šibkih vetrovih zadržuje vlažna in nestabilna zračna masa.

Ponoči bo v krajih zahodno od nas deloma jasno. Drugod bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Ob severnem Jadranu bo pihala povečini šibka burja. V sredo se bo delno razjasnilo, v krajih severno in zahodno od nas že zjutraj. Popoldne kje v Alpah ni izključena kakšna ploha ali nevihta.

Posledice deževja v Ljubljani