Foto: Promocijsko gradivo/Andrej Velkavrh
Foto: Promocijsko gradivo/Andrej Velkavrh

Po poročanju agencije za okolje (Arso) se je na Kredarici snežna odeja odebelila za 70 centimetrov, na Vršiču in Zelenici za 60 centimetrov, na Voglu za 55 centimetrov, drugod nad 800 metri pa večinoma od 20 do 45 centimetrov.

Ob obilnem sneženju nevarnost snežnih plazov hitro narašča. Trenutno je nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov znatna (precejšnja), nižje, tam, kjer je še stari sneg, pa večinoma zmerna, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, so navedli na Arsu.

Nevarni bodo strma pobočja in mesta z napihanim snegom, grape in grebeni z opastmi. Mogoči bodo spontani plazovi novega, nesprijetega snega, na mestih z napihanim snegom se lahko že ob majhni obremenitvi snežne odeje sproži kložasti plaz. Razmere bodo težke in nevarne, zato, vsaj za dan ali dva, priporočajo izogibanje visokogorju. Tudi nižje bo potrebna velika previdnost. Čim bo posijalo sonce, se bo nevarnost na prisojnih pobočjih povečevala tudi z dnevnim ciklom. Ker ne kaže na izrazitejšo otoplitev, se bodo lavinske razmere le počasi izboljševale, opozarja Arso.

Policija tudi opozarja na zahtevne razmere v gorah, veliko snežnih opasti in na nizke temperature. Zaradi razmer je povečana nevarnost za nesreče in snežne plazove, zato svetujejo sprotno spremljanje razmer.

Na Planinski zvezi Slovenije odsvetujejo obisk gora, dokler se snežna odeja ne stabilizira.