Prizor iz pokrajine Džjangši avgusta 2022. Foto: Reuters
Prizor iz pokrajine Džjangši avgusta 2022. Foto: Reuters

Ta teden naj bi bila temperatura v delih države rekordno visoka, na ekstremno poletje pa se pripravljajo države po celotni Aziji.

Kitajsko ministrstvo za vodne vire je ta teden sprejelo izredne ukrepe za blaženje suše v pokrajinah Gansu, Šanši, Henan in Šandong.

Tiskovna agencija Šinhua poroča, da suša grozi posevkom in obdelovalni zemlji, ki se pripravlja za sajenje. Kritične vremenske razmere naj bi trajale do konca tedna, suša pa naj bi se še povečala.

V delih pokrajin Hebej, Henan in Šandong bi lahko temperatura dosegla 44 stopinj Celzija. Lahko bi prišlo do zgodovinskega rekorda za junij, poroča televizija CCTV. Temperatura površine bi lahko ponekod dosegla 70 stopinj.

Ministrstvo za upravljanje v izrednih razmerah je prizadete dele države opozorilo, naj zaščitijo pridelavo hrane in črpanje vode.

Treba bo zagotoviti tudi dobavo elektrike, saj je ob visoki temperaturi njena poraba večja zaradi večje uporabe klimatskih naprav.

Medtem pa jug Kitajske ogroža dež. V obalni pokrajini Fudžijan pristojne službe opozarjajo na morebitne nesreče po napovedi močnega deževja do sobote.