Po zadnjem dogovoru med ministrom za okolje in pristojnimi službami bo odslej odstrel volkov dovoljen povsod, kjer se giblje trop. Foto: Pixabay
Po zadnjem dogovoru med ministrom za okolje in pristojnimi službami bo odslej odstrel volkov dovoljen povsod, kjer se giblje trop. Foto: Pixabay

Društvo za dobrobit živali AniMa bo podpise (trenutno jih je 13.462), zbrane pod peticijo proti odstrelu, v petek izročilo ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu. "S predajo podpisov želimo doseči, da se prisluhne glasu razuma glede sobivanja človeka z medvedom in volkom," so sporočili iz društva.

"Potrebni so dolgoročni ukrepi, da bo 'volk sit in koza cela'. Slovenija mora ohraniti svojo populacijo zveri, ki je ključna za ohranjanje naravnega ravnovesja. Lovci v to ravnovesje vse preveč posegajo, ceno za to pa zdaj plačujejo kmetje, ki so pred časom zahtevali odstrel srnjadi zaradi povzročanja škode na poljščinah," so poudarili.

Tradicionalno vpliven kmečki sindikat spretno izkorišča podporo konservativnih strank in ustrahuje vlado, sredinske in leve stranke pa molčijo.

Društvo AniMa

Zato je treba po njihovem mnenju znatno omejiti in bolje nadzorovati odstrel srnjadi ter pogojiti subvencioniranje reje živali na območjih volka in medveda z izvajanjem zaščitnih ukrepov.

"Pozivamo vlado, naj ne bo talka maloštevilne interesne skupine, ki zahteva nasilne rešitve tukaj in zdaj, brez misli na dolgoročne posledice. Slovenija smo tudi mi, ki se z odstrelom medvedov in volkov ne strinjamo, in veliko nas je," so navedli.

AniMa: Odstrel ponazarja žalostno bistvo človeka

Odstrel zveri, interventni zakon predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave, po mnenju društva žalostno ponazarja bistvo sodobnega odnosa človeka do narave: instantni nasilni posegi za današnjo korist, jutrišnje posledice pa v tako zapletenem sistemu, kot je narava, niso predvidljive in se izkazujejo za večjo škodo od tiste, ki se na hitro preprečuje.

V Sloveniji je trenutno po ocenah Zavoda za gozdove okoli 1.000 medvedov. Foto: BoBo/Nejc Trpin
V Sloveniji je trenutno po ocenah Zavoda za gozdove okoli 1.000 medvedov. Foto: BoBo/Nejc Trpin

Upravno sodišče zadržalo redni odvzem

Vlada je interventni zakon pripravila, ker je bil v zadnjih letih odvzem zveri nereden, letos ga je na primer ustavilo upravno sodišče. Tako so se medvedi in volkovi namnožili in se razširili tudi na območja, kjer jih doslej ni bilo. Posledično prihaja do vedno pogostejših napadov volkov na rejne živali, kmetje pa ob vse več škodnih dogodkih pozivajo k ureditvi stanja. Predvsem so na noge skočili v Sindikatu kmetov Slovenije, ki se je podal v organizacijo niza protestov, zahteva pa tudi odstop ministra Zajca. Predsednik sindikata Anton Medved je član stranke SLS.

Prizadeti kmetje, podeželani: razum v roke! Naših težav ne bo rešila katerakoli politična opcija. Zato prste stran od nje. Močni in uspešni bomo, če bomo združeni nestrankarsko in v odvisnosti od tega, kako močne argumente bomo imeli, in ne nazadnje tudi, kako bomo sodelovali z oblastjo pri iskanju rešitev.

Božidar Peteh, Aktivna Kočevska

"Tradicionalno vpliven kmečki sindikat spretno izkorišča podporo konservativnih strank in ustrahuje vlado, sredinske in leve stranke pa molčijo," so ob tem kritični v društvu AniMa, v katerem menijo, da rejci drobnice, ki najbolj diši volkovom, zavračajo zaščitne ukrepe, ki jih že leta zagotavlja država, med drugim ograje in pastirske pse.

Kritični tudi v iniciativi Aktivna Kočevska

Do aktualnega dogajanja so kritični tudi v civilni iniciativi Aktivna Kočevska, ki je konec maja vlado skupaj s civilnima iniciativa Nova vas - Loška dolina in Primorska naslovila poziv za takojšnjo ureditev prekomernega števila zveri.

"Koristoljubni politiki so prepoznali tematiko tragedije zaradi napadov zveri na domače živali kot prvovrstno politično temo. Žal so Podobnik (predsednik SLS-a Marjan Podobnik, op. a.) in njegovi prišepetovalci izkoristili stisko kmetov ter prebivalcev podeželja, ki smo se združili v različne civilne iniciative ter z argumenti postopoma mehčali ministre," je v sporočilu za javnost poudaril predstavnik civilne iniciative Božidar Peteh.

Ob tem je pozval k "treznim glavam in zamrznitvijo protestov vsaj toliko časa, dokler v torek sprejeti dogovori na ministrstvu za okolje in prostor ne pokažejo svoje (ne)učinkovitosti". "Predvsem pa prosim, politiko stran od problematike zveri. Tu nima kaj iskati pozivanje k politični odgovornosti," je dodal.

Volkovi so ponoči 500 metrov od Postojne uplenili telička. Foto: Kaja Tanko Kaluža
Volkovi so ponoči 500 metrov od Postojne uplenili telička. Foto: Kaja Tanko Kaluža

"Prizadeti kmetje, podeželani: razum v roke! Naših težav ne bo rešila katerakoli politična opcija. Zato prste stran od nje. Močni in uspešni bomo, če bomo združeni nestrankarsko in v odvisnosti od tega, kako močne argumente bomo imeli, in ne nazadnje tudi, kako bomo sodelovali z oblastjo pri iskanju rešitev," je še poudaril Peteh.

Napad volkov 500 metrov od Postojne

Volkovi so v noči na 15. avgust le 500 m od Postojne raztrgali košuti in telička, ki so ga skoraj v celoti tudi pojedli. Gre za območje med avtocesto, železnico, smetiščem in letališčem, se pravi za zelo urbaniziran, obljuden in hrupen predel, je v uredništvo sporočila MMC-jeva bralka Kaja Tanko Kaluža iz Postojne.

"To pomeni, da se volkovi ne bojijo več urbanih okolij in ne človeškega vonja. Kdaj bodo začeli napadati v naselju in zasledovati sprehajalce?" se je zaskrbljeno vprašala v poslanem sporočilu.

Odstrel zveri vse bolj polarizira slovensko javnost