Kočevje. Foto: BoBo/Bojan Štefanič
Kočevje. Foto: BoBo/Bojan Štefanič

Kot so sporočili s centra za obveščanje, burja na Primorskem še vedno v sunkih dosega hitrosti do 90 kilometrov na uro. Se pa sneženje še ne bo umirilo na Koroškem, Zgornjem Savinjskem ter širšem območju Pohorja in Kozjaka, kjer lahko do jutra zapade od 10 do 25 centimetrov snega, mogoč bo pojav snegoloma. V gorah pa je velika nevarnost proženja snežnih plazov, še opozarjajo.

Postojna. Foto: BoBo/Valter Leban
Postojna. Foto: BoBo/Valter Leban

Zaprtje šole Ojstrica

Zaradi napovedanih obilnih snežnih padavin bo šola Ojstrica, podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, po priporočilu Civilne zaščite Občine Dravograd do vključno srede zaprta za pouk, ta se bo izvajal na daljavo. Kot je v objavi na družbenih omrežjih še zapisal župan Anton Preskavec, v prihodnjih dneh obstaja možnost težav pri izvajanju šolskih prevozov, zato je pozval, naj iz varnostnih razlogov otroci, če ne gre drugače, ostanejo doma.

Izredne vremenske razmere so čez dan povzročile veliko težav. Največ preglavic je povzročalo obilno sneženje. Na centru za obveščanje so zaznali 116 dogodkov v povezavi z visoko snežno odejo, največ na območju Štajerske, Koroške in Dolenjske. Za sanacijo posledic je bilo na terenu aktiviranih 43 gasilskih enot. Čez cestišča se je po do zdaj zbranih podatkih podrlo več kot 130 dreves, poškodovanih je bilo devet objektov elektrodistribucijske infrastrukture in en objekt telekomunikacijskega omrežja, zaznali so tudi tri izpade dobave električne energije odjemalcem občine Podvelka. Zaradi podrtega drevja in obilnega sneženja je bilo zaprtih tudi nekaj cest in ogroženih več stanovanjskih objektov.

Sorodna novica Razmere na cestah so se umirile, še vedno potrebna previdnost

Močna burja

Precej nevšečnosti je povzročal tudi močan veter, zlasti na severnem Primorskem. Najmočneje je pihalo zjutraj in dopoldne, ko so sunki zelo močne burje ponekod na izpostavljenih mestih dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro.

Zaradi vetra so morali gasilci posredovati tudi v občini Koper, na Notranjskem in na Podravskem. Močan veter je podiral drevje, odkrival ostrešja objektov in poškodoval predvsem infrastrukturo elektrodistribucije in telekomunikacij, zaradi sunkov burje je bilo v dnevnem času koprsko pristanišče priprto. Vsako izplutje in vplutje ladij so obravnavali posebej. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 18 gasilskih enot.

Poklicni gasilci so med drugim posredovali v Kromberku, kjer je veter odkril streho na nakupovalnem središču, v Novi Gorici je odkril streho na Osnovni šoli Milojke Štrukelj, v Solkanu pa na stavbi Goriških vodovodov in bencinskega servisa.

Zaradi močnega vetra je v občini Ajdovščina burja podrla nekaj dreves na lokalnih in regionalnih cestah, poškodovala objekt v Batujah in vrgla večje okno s tečajev v Gojačah.

V občini Kanal je močan veter podrl nekaj dreves na regionalni cesti Nova Gorica–Tolmin. Podrta drevesa, ki so ovirala promet, so odstranili delavci cestnega podjetja.

V Štatenbergu v občini Makole pa je močan veter podrl drevo na kmetijski objekt in ga poškodoval.

Zaradi z vetrom in snegom povezanih težav so v več krajih po državi ostali brez elektrike.

Ajdovščina. Foto: BoBo/Luka Carlevaris
Ajdovščina. Foto: BoBo/Luka Carlevaris

Ponekod tudi poplavljalo

Zaradi obilnega deževja je meteorna voda ogrožala oziroma poplavila predvsem kletne prostore objektov na območju Posavja, Zasavja, Dolenjske in Štajerske. V Rogaški Slatini je meteorna voda zalila halo skladišča, v Spodnjem Gaberniku pa se je sprožil zemeljski plaz.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Ponoči bodo padavine od juga slabele in v južni polovici države prehodno ponehale. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Še naprej bo slabela tudi burja na Primorskem, ki bo zjutraj šibka. Jutranje temperature bodo od -1 do 4, ob morju okoli 6 stopinj Celzija.

V torek bo na Primorskem sprva delno jasno, popoldne se bo pooblačilo. Pihala bo šibka burja. Drugod bo oblačno, padavine se bodo od severovzhoda znova razširile nad večji del Slovenije. Po nižinah bo po večini deževalo, nad nadmorsko višino okoli 500 m pa snežilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija.

V sredo, četrtek in petek bo pretežno oblačno in večinoma suho vreme, le na jugovzhodu bodo v sredo še rahle padavine. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Obilno sneženje in močan veter povzročala težave
Kaos na cestah
Podrla se je streha olimpijskega centra