Veter je na Gorenjskem lomil drevesa. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Veter je na Gorenjskem lomil drevesa. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Sorodna novica Orkanski veter na Hrvaškem in v Avstriji, poplave v Italiji in BiH

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je močan veter nevšečnosti povzročal na območjih občin Bled, Cerkno, Hoče-Slivnica, Hrastnik, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kranj, Kuzma, Oplotnica, Ormož, Postojna, Ptuj, Rogatec, Slovenj Gradec, Šoštanj, Tolmin, Trbovlje, Tržič, Velenje in Zagorje ob Savi. Pri intervencijah je skupno sodelovalo 35 prostovoljnih gasilskih društev in štiri poklicne gasilske enote, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Veter se bo še okrepil, kar zahteva previdnost

Veter pa nevšečnosti povzroča tudi v prometu. Na vipavski hitri cesti je med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje prepovedan promet za kampprikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, je zapisano na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

S Policijske uprave Kranj pa so sporočili, da je ponovno odprta cesta na Jezersko, ki je bila zaprta zaradi podrtega drevja.

Kot so še opozorili na policiji, so zaradi vetra takšni dogodki možni tudi drugje. Voznike zato prosijo, da naj se ne ustavljajo direktno pred podrtim drevjem, ampak naj zapeljejo nazaj na bolj varno mesto, kjer naj počakajo na odstranitev ovire.

Previdno na cestah, ki vodijo skozi gozd

Zvečer in ponoči se bo veter znova nekoliko okrepil. Tako na agenciji za okolje opozarjajo, da bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem do jutra na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrost okoli 100 kilometrov na uro, v severni in vzhodni Sloveniji pa bodo sunki severnega vetra ponekod presegali hitrost 70 kilometrov na uro. Tudi v torek bo pihal okrepljen severni veter, na Primorskem pa zmerna burja, je še zapisano na spletni strani agencije.

Policija opozarja voznike, naj bodo previdni na cestah, ki vodijo skozi gozdove, ali kjer obstaja možnost padajočega kamenja.

Močan severni veter, ki je začel pihati v nedeljo popoldne na Gorenjskem in v severovzhodni Sloveniji, večjih poškodb v gozdovih predvidoma ne bo povzročil, so sporočili z Zavoda za gozdove Slovenije. "Na Gorenjskem pričakujemo, da bo veter podiral drevesa na nestabilnih gozdnih robovih, ki so nastali po poseku poškodovanih dreves v vetrolomih in namnožitvi smrekovih podlubnikov v zadnjih letih. Drugod bo poškodb manj. Pregled gozdov bo mogoč po umiritvi vremena," so še dodali.