Lignja so v slikah visoke ločljivosti posneli s posebej oblikovano kamero. Foto: Reuters
Lignja so v slikah visoke ločljivosti posneli s posebej oblikovano kamero. Foto: Reuters
Orjaški ligenj se zadržuje v morskih globinah. Foto: Reuters

Znanstveniki japonskega naravoslovnega muzeja ter ekipa japonskih filmarjev NHK in Discovery Channela so 400 ur s podmornico zasledovali lignja, preden jim ga je uspelo posneti. Pri tem so se pod gladino spustili kar stokrat.

Do zdaj skrivnostnega in mitičnega orjaškega lignja niso še nikdar opazili živega v morskih globinah. So pa te živali, ki zrasejo do 18 metrov, najdevali mrtve na plažah ter fotografirali v oceanu in - še pogosteje - na gladini.
A znanstveniki še nikdar niso videli posnetka nenavadnega bitja v njegovem naravnem okolju.

Izmuzljiva žival
"Orjaški ligenj je bil tako lep, da se je zdelo, da se lesketa," je povedal Cunemi Kubodera, eden vodilnih znanstvenikov odprave. "Tako vznemirjen sem bil, ko sem ga videl v živo, a sem bil prepričan, da ga bomo, ker smo natančno preiskali območja, kjer bi ga glede na pretekle podatke lahko našli."
Kubodera, zoolog in strokovnjak za orjaške lignje z japonskega naravoslovnega muzeja, je žival iskal več let. Njegova ekipa je velikanskega lignja posnela na oceanski gladini leta 2006.

Orjaški lignji so plenilci, ki lovijo v globokem morju, kamor svetloba ne seže. Prav zato je bilo posneti to morsko bitje tak izziv. Nastalo pa je tudi veliko govoric in mitov o živali, med drugim tudi do starodavnega mita o Krakenu, morski pošasti, tako veliki, da požira ladje in mornarje.