Ojezerjene površine na območju Ljubljanskega barja so se že ustalile. Foto:
Ojezerjene površine na območju Ljubljanskega barja so se že ustalile. Foto:

Z nekaterih delov Ljubljanskega barja se voda umika, drugje pa se vodnatost povečuje, a je najhuje vseeno že mimo. Silovitost tokratnih poplav so prvi občutili prebivalci Iške vasi.

Nekaj jih je moralo zapustiti svoje domove in ti še vedno čakajo na izboljšanje razmer, da se bodo lahko vrnili domov. Spodbudni pa so hidrološki podatki Agencije za okolje, da je začel upadati vodostaj Gradaščice pri postaji Dvor pri Polhovem Gradcu, kar pomeni, da se je Ljubljana morda izognila novim poplavam na Viču in Dolgem mostu.

Slovenijo so v tem tednu prizadele že četrte večje poplave v zadnjih mesecih. Tokrat je bilo najhuje na Notranjskem, Dolenjskem krasu in Ljubljanskem barju, kjer nevarnost še ni minila. Močnejši nalivi in neurja, ki so Slovenijo zajeli sredi avgusta, so prizadeli predvsem Belo krajino, Dolenjsko, Posavje in Štajersko. Sredi septembra so zaradi obilnega deževja močno narasle predvsem reke v vzhodni polovici Slovenije, ki so vzele tudi dve mladi življenji. Konec oktobra pa je neurje po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode.

Vabljeni k ogledu videa Ergyna Žječija, ki je Ljubljansko barje posnel z dronom.

Poglejte poplavljena območja iz zraka
Poglejte poplavljena območja iz zraka