Poplavilo je 20 hiš, gasilci ostajajo na območju. Foto: BoBo
Poplavilo je 20 hiš, gasilci ostajajo na območju. Foto: BoBo
Poplave na Cerkniškem, 8. 11. 2014
Nevarnost še ni mimo, zdaj je ogrožen tudi ljubljanski Rudnik. Foto: BoBo
Arsovo hidrološko opozorilo za noč na nedeljo, 9. 11. 2014
Arsovo hidrološko opozorilo za noč na nedeljo. Foto: Arso
HE Ožbolt
Besneča Drava pri Hidroelektrarni Ožbolt. Foto: Tomaž Kolar
Naraščajoča Drava
Drava je ponoči še narasla. Foto: BoBo
Poplavljena vas Matena. Foto: BoBo

- Prostovoljne prispevke Rdečemu križu lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo na račun SI56 0310 0111 1122 296, sklic 00 937061, koda namena CHAR. Prek SMS-sporočil pa prispevate tako, da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo en evro ali POPLAVE5 za donacijo pet evrov.
.

- Karitas prispevke zbira v okviru akcije Poplave Slovenija, in sicer na posebnem računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene lahko prispevate pet evrov tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.


- Prostovoljne prispevke humanitarnemu društvu Adra Slovenija lahko nakažete na račun št. 100 0000 4395 611, sklic: 00 112014, koda namena CHAR.
Poplavljanje Drave
Drava je poplavila izpostavljena območja ob strugi. Foto: BoBo

Pregrade se ne da popraviti, zato civilna zaščita poziva prebivalce na območju Ilovice, zlasti Mihovega štradona, da umaknejo vrednejše stvari na višja območja. Skrbite za lastno varnost in ne hodite po poplavni vodi, opozarjajo.

Vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus je za STA pojasnil, da je ogroženih od 100 do 200 hiš. Že dopoldne je bilo ob Mihovem štradonu po Kusovih besedah poplavljenih deset hiš, vode je bilo do 10 centimetrov. Voda se zdaj počasi preliva, poplavila pa je okoli 20 hiš. Kus je pojasnil, da je voda povprečno visoka od 10 do 20 centimetrov, nikjer pa ne presega 30 centimetrov.

Voda v pol ure naraste za en centimeter. Kus predvideva, da bo v prihodnji uri narasla še za nekaj centimetrov, potem pa se bo umirila. Do jutra pa bi se morala višina vode na obeh straneh avtoceste izenačiti, je dodal.

Zaščitno pregrado so tam zgradili, da voda z Barja ne prodira na območje Ilovice, a je začela prepuščati, zato so jo dopoldne okrepili z obeh strani, pred približno pol ure pa je popustila. Na srečo žrtev med gasilci, ki so posredovali v bližini, ni, je dodal Kus.

Voda zdaj počasi prodira po območju Ilovice, zato gasilci obveščajo prebivalce, da naj umaknejo vozila in opremo na višja območja. Ker ne vedo, koliko vode je bilo za pregrado, po Kusovih besedah tudi ne morejo oceniti, kako obsežne bodo poplave na območju Ilovice. Po informacijah Civilne zaščite MOL-a pa bo voda na tem območju narasla za največ 40 cm.

Hidrološke razmere po državi se postopoma umirjajo
Po podatkih Oddelka za Hidrološko prognozo Agencije RS za okolje se hidrološke razmere po državi sicer postopno umirjajo. Ojezerjene površine na območju Ljubljanskega barja so se že ustalile, še pa se povečujejo na Dolenjskem in Notranjskem krasu, zlasti v Loški dolini in v porečju reke Pivke.

Reka Krka v Podbočju je imela ob 14. uri pretok 233 m3/s, ta še nekoliko narašča in bo tekom popoldneva dosegel okoli 240 m3/s, ustaljen pretok pa imata Ljubljanica in Sava.

Pretok Drave pri meji z Avstrijo je bil dopoldne 1.000 m3/s, tudi tekom dneva naj pretok ne bi presegel 1.100 m3/s. Drava še lahko poplavlja na izpostavljenih območjih ob strugi na območju med Mariborom in mejo s Hrvaško.

Razmere se izboljšujejo
"Če bodo obveljale najnovejše vremenske napovedi, se bodo poplavne razmere v državi še naprej izboljševale," pravi poveljnik Civilne zaščite Slovenije Srečko Šestan.

Agencija RS za okolje je v petek popoldne za osrednji in južni del države razglasila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, ki pa jo je danes zjutraj znižala na oranžno.

V teh dneh je bilo poplavljenih več kot 700 stanovanjskih objektov, 76 gospodarskih objektov, 85 drugih objektov, 51 cest, sprožilo pa se je 17 zemeljskih plazov, pravijo na centru za obveščanje.

Cerar obljublja konkretne preventivne ukrepe
Pred jutrišnjim izrednim strokovnim posvetom vlade si je najbolj prizadeta območja na Igu in Notranjskem ogledal tudi premier Miro Cerar.

"Želim se seznaniti s terenom, da dobim predstavo, da se bomo na vladi bolje pogovarjali in da mi bo bolj jasno, v katero smer mora iti razprava," je pojasnil.

Po mnenju predsednika vlade je najpomembneje, da ugotovijo, kaj so pristojnosti države in kaj občin. "Kaj je tisto, kar ljudje znajo rešiti po neki logični, človeški plati z nekim pametnim dogovorom, in tega ne zapletamo na ravni države in občinske administracije. To pomeni, da na ravni predpisov najdemo tako ureditev, da ne bo onemogočeno tisto, kar dejansko je izvedljivo," je dejal.

Namen nedeljskega posveta vlade je predvsem čim prej sprejeti odločitve o konkretnih ukrepih. "Govorimo o preventivi za naprej. Za vlado in Slovenijo je ključno, kako vnaprej preprečiti takšne poplave in posledice drugih podobnih naravnih nesreč. V zadnjih letih ni bilo nič storjenega in poplave so posledica tega neodgovornega odnosa do našega okolja," je opozoril premier.

Kakšno je stanje na cestah? Poplavljena cestišča in sproženi plazovi. Previdno!
Vremenska napoved


Cerkniščica nazaj v strugi

Na Cerkniškem, kjer je poplavna voda veliko škode povzročila že v petek, se po prvih podatkih k sreči niso uresničili največji strahovi. V Dolenji vasi pri Cerknici, kjer je bilo najhuje, se je narasla Cerkniščica po sinočnjem vnovičnem razlitju vrnila v strugo.

Gasilci so se dobro pripravili na težko noč in ogrožene objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Voda v Cerkniščici je bila tako visoka kot preteklo noč, vendar je na srečo zelo hitro tudi odtekla, zaradi preventivnih ukrepov pa ni povzročila toliko škode kot prejšnjo noč. Ker je voda spet zalila gasilski dom, so štab civilne zaščite preselili na policijsko postajo. Začelo se je dvigovati tudi Cerkniško jezero, vendar ker ni hudourniških voda in voda torej narašča zelo počasi, imajo gasilci razmere pod nadzorom.

Reka Reka upada
Veliko dela so imeli tudi ilirskobistriški gasilci in gasilci iz Košane in Zagorja, ki so jim prihiteli na pomoč. Reka Reka s pritoki je včeraj dosegla najvišji vodostaj od leta 2000, gasilci pa so morali črpati vodo in postavljati protipoplavne vreče. Opazujejo tudi sprožene plazove. Razmere se umirjajo, sporoča dopisnica Radia Slovenija Sabrina Mulec.

80 % Iške vasi poplavljene
Na Ljubljanskem barju in njegovem obrobju je bilo največ težav v Iški vasi, kjer je reka Iška poplavila 80 odstotkov vasi. Se pa po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja stanje izboljšuje, saj je ponoči dež oslabel. Trenutno se je Iška, ki poplavlja od Iške vasi vse do izliva v Ljubljanico pri Črni vasi in Lipah, nekoliko umaknila nazaj v korito, največja težava pa je podtalnica.

Poleg Iške vasi so delno še naprej poplavljene vasi Vrbljene, Strahomer, Tomišelj, Brest in Matena. V Ljubljani je bilo nekaj manjših intervencij ob Ljubljanici, in sicer v Sostrem in Kašlju.

Nujno prekuhavanje vode!
Na območju vodarne Brest je treba prekuhavati vodo. Ukrep velja do preklica, in sicer za naselja Ig, Matena, Brest, Tomišelj, Podkraj, Strahomer, Vrbljene, Iška Loka, Staje in Kot. Oskrba z vodo bo občasno tudi motena.
.
Vodo je treba prekuhavati tudi v občini Cerknica.

Kompolje so dostopne le s čolni
Tudi v občini Dobrepolje je minula noč prinesla izboljšanje poplavnih razmer. Voda je naraščala do ene ure zjutraj, nato pa je nehalo deževati in je začela upadati. Največ težav imajo še naprej v Kompoljah, kjer ostaja ogroženih 50 objektov - ali jih obliva voda ali pa so že poplavljeni, dostopni so le s čolni.

Izpad elektrike v Logatcu in na Vrhniki
Težave z izpadom električne energije so imeli v Logatcu in na Vrhniki, kjer je voda zalila transformatorsko postajo. Brez energije je bilo okoli 400 gospodinjstev.

O poplavljanju objektov so ponoči poročali tudi iz občin Cerklje na Gorenjskem, Medvode, Kamnik in Mengeš. V petek zvečer je poplavilo morje v Piranu.

V Grosuplju jih je pred poplavami ubranil zadrževalnik vode
Brez zadrževalnika vode Bičje bi tokratne poplave v grosupeljski občini zagotovo povzročile veliko gmotno škodo, pa je poudaril župan Peter Verlič.

Prav po zaslugi zadrževalnika, ki ga je občina z lastnimi sredstvi v višini 700.000 evrov zgradila leta 2008 in ima kapaciteto 1,2 milijona kubičnih metrov, jim po njegovih besedah narasle vode niso povzročile nobene večje škode.


Preusmeritev tokov pomagala v Kamniku
Tudi poplavno ogrožena naselja v kamniški občini so uspeli rešiti najhujšega. Najbolj so bila ogrožena naselja Volčji Potok, Nožice in Hudo, ki pa so jih rešili najhujšega s preusmeritvijo tokov manjših hudournikov in Mlinščice.

Reka Kamniška Bistrica je danes ob 0.30 dosegla maksimalni pretok, ki je znašal 133 kubičnih metrov na sekundo, nato pa je vodostaj začel počasi upadati.

Arso priporoča previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril.

Padavine bodo ponehale do noči
Sobota bo še deževna, a je možnost nalivov manjša. Popoldne bodo padavine slabele in v noči na nedeljo večinoma ponehale. Predvidena količina padavin do večera je še dodatnih od 10 do 30, predvsem na zahodu krajevno več kot 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Če ste narasle vode in poplave ujeli v svoj objektiv, nam fotografije pošljite na mmc-notranja@rtvslo.si

POPLAVNA VODA SE POČASI UMIKA

POPUSTILA PREGRADA, KI JE BRANILA RUDNIK

NA BARJU SKORAJ APOKALIPTIČNO

V VAS KOMPOLJE LE S ČOLNOM

NA ILIRSKOBISTRIŠKEM POMAGALI TUDI VOJAKI

VLADO ČAKA IZREDNI POSVET O PROTIPOPLAVNI VARNOSTI


- Prostovoljne prispevke Rdečemu križu lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo na račun SI56 0310 0111 1122 296, sklic 00 937061, koda namena CHAR. Prek SMS-sporočil pa prispevate tako, da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo en evro ali POPLAVE5 za donacijo pet evrov.
.

- Karitas prispevke zbira v okviru akcije Poplave Slovenija, in sicer na posebnem računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene lahko prispevate pet evrov tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.


- Prostovoljne prispevke humanitarnemu društvu Adra Slovenija lahko nakažete na račun št. 100 0000 4395 611, sklic: 00 112014, koda namena CHAR.