Foto: BoBo
Foto: BoBo

Evropska komisija je po Vizjakovih besedah nocoj predstavila nekakšne generalne izjave, ki, kot je pojasnil, spremljajo takšne konference. "Na plenarnem zasedanju je bilo kar nekaj optimizma, da bo na koncu današnjega dneva, verjetno čez noč ali v prvi polovici sobote, dosežen določen dogovor," je strnil dogajanje v Glasgowu.

Pripravljajo generalne dokumente, ki naslavljajo vsa področja – od prilagajanja do blažitev podnebnih sprememb, škod in izgub, financ, tudi tehničnega dela ... "To so področja, ki jih zdaj zapirajo," je dejal minister. Po njegovih besedah je bilo sicer največ preboja narejenega pri tem, da razvite države pristopajo k večjemu poudarku pri odpravi izgub in škod.

"Tu je prišlo do predloga, da bi ustanovili institucijo, ki bi pomagala državam v razvoju pri tehničnih osnovah za pridobitev denarja – kako popisati škodo, kako naslavljati finančne institucije za pomoči ...," je pojasnil Vizjak in poudaril, številne majhne otoške države "niso nič krive za emisije, po drugi strani pa imajo z orkani in drugimi pojavi, ki so posledica podnebnih sprememb, ogromno škode". "Evropa si res želi ambicioznih zaključkov COP26," je poudaril minister.

"Mi vseskozi poudarjamo, pri čemer pozdravljamo, da nas pri tem podpira britansko predsedstvo, pa tudi vse bolj ZDA, da moramo res ukrepati takoj in odločno, če želimo ohraniti mejo ogrevanja na 1,5 stopinje Celzija," je dejal.

Pomemben napredek so v Glasgowu naredili tudi pri financah. "Mislim, da je zelo realno že prihodnje leto pričakovati 100 milijard dolarjev letno pomoči za nerazvite države. Tu se stopnjujejo napovedi držav glede pomoči," je še dejal Vizjak, ob tem pa dejal, da je za Evropo ključno, da ne gre za zavezujoče dikcije.

V ospredju COP26, ki ga gosti Združeno kraljestvo v partnerstvu z Italijo, je vprašanje izvajanja pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, ki je bil dosežen na zasedanju COP21 v Parizu leta 2015. V skladu s pariškim sporazumom naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje. A Združeni narodi ob tem svarijo, da se bo glede na zdajšnje načrte Zemlja v tem stoletju segrela za 2,7 stopinje Celzija.