Židan poudarja, da je ministrstvo s svojimi institucijami k ocenjevanju, popisu in odpravljanju škode pristopilo takoj. Foto: MMC RTV SLO
Židan poudarja, da je ministrstvo s svojimi institucijami k ocenjevanju, popisu in odpravljanju škode pristopilo takoj. Foto: MMC RTV SLO

V gozdovih so poplave povzročile za 2,1 milijona evrov škode, v ribogojništvu pa za približno 200.000 evrov, je povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Poškodovanih je 662 kilometrov gozdnih cest in okoli 1.350 kubičnih metrov lesa.

Ministrstvo za kmetijstvo bo zato takoj pomagalo kmetijam, ki so med poplavami utrpele veliko škodo na vrtninah. Neposredna plačila naj bi bila tako kmetom izplačana v začetku decembra, zanje pa naj bi ministrstvo odštelo šest milijonov evrov.

Premalo zavarovanj za poplave
Sicer pa je Židan poudaril, da je bilo izredno malo površin zavarovanih za primer poplav, zato se je vlada odločila, da bo tudi v prihodnje pomagala s sofinanciranjem zavarovalnih premij. Leta 2006 je za ta namen izplačala 1,7 milijona evrov, leta 2008 6,2 milijona evrov, letos pa je za to na razpolago 12,3 milijona evrov. Koliko jih bo dejansko porabljenih, še ni znano, več kot štiri milijone evrov pa zagotovo ne, je napovedal minister.

Vlada podpira načrt obveznih zavarovanj
Ob tem je dejal še, da Slovenija podpira načrt Evropske komisije, da se uredi kmetijsko zavarovanje, in sicer po vzoru obstoječega avtomobilskega zavarovanja, saj pričakujejo, da bo hudih ujm v prihodnosti vse več. Avtomobilska zavarovanja so bila namreč najprej prostovoljna, nato pa so zaradi ogromnega števila (visokih) zahtevkov postala obvezna. "Zavarovanje je najcenejše, ko je zavarovancev veliko," je sklenil Židan.