Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Svetovni dan Zemlje nas nagovarja, da si vsak dan lahko prizadevamo za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter za okoljsko in podnebno bolj prijazen planet, kajti zelena prihodnost je uspešna prihodnost. Zato so nujne inovacije in ukrepanje, ki pospešujejo rešitve ter ohranjanje planeta," so poudarili na ministrstvu za okolje in prostor.

Med ključnimi ukrepi za okolje v zadnjem obdobju so poudarili sprejem zakona o varstvu okolja, izvajanje 11 projektov, vrednih 40 milijonov evrov, na področju Nature 2000, ter sprejem uredbe za varovanje vodnih virov. Izvedena je bila inventarizacija približno 550 potencialno onesnaženih območij v Sloveniji in izdelana aplikacija za vnos, pregledovanje in analiziranje podatkov.

Na področju rabe obnovljivih virov energije je ministrstvo poudarilo podpis koncesijske pogodbe za rabo vode za proizvodnjo električne energije na srednji Savi, sprejeta je bila tudi resolucija o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050.

"Spodbujamo vas k odgovornemu ravnanju tako na področju varčevanja energije, skrbi za okolje, ravnanja z vodami kot pri ravnanju z odpadki, vlagajte v planet s svojimi dejanji in prispevajte k boljšemu jutri," so pozvali.

Pomen lokalne hrane

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob dnevu Zemlje med drugim poudarilo pomen lokalne hrane in kratkih oskrbnih verig ter usmerjenost strateškega načrta 2023–2027 v varovanje in trajnostno upravljanje z naravnimi viri, blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Izvaja tudi aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane, spodbuja trajnostno in večnamensko gospodarjenje z gozdovi ter je aktivno na področju čebel in ostalih opraševalcev.

Zavod RS za varstvo narave je v luči prihajajočih volitev v sporočilu za javnost zapisal, da je prihodnost na vzdržen, trajnostni način "naša edina prihodnost". "Prenehajmo izgubljati svojo energijo s političnimi kupčkanji, slabimi poslovnimi odločitvami, medsebojnimi zamerami! Ukvarjajmo se z resnimi temami, vsi skupaj in vsi z enakimi – kako bomo ohranjali biotsko raznovrstnost, tudi na tak način ublažili podnebne spremembe in preprečili prevlado invazivnih tujerodnih vrst. Podjetja, vlade in državljani – vsi smo odgovorni," so navedli.

Z okoljskimi davki je bilo leta 2020 v državnem proračunu zbranih 1,31 milijarde evrov, kar je 18,4 odstotka manj kot leto prej in 2,6 odstotka več kot leta 2011, je navedel državni statistični urad. Za varstvo okolja je bilo v Sloveniji istega leta namenjenih 412 milijonov evrov naložb, kar je 46 odstotkov več kot leta 2011.

V nevladni organizaciji Alpe Adria Green so poudarili, da se dan Zemlje letos osredotoča na pospeševanje rešitev za boj proti podnebnim spremembam in aktiviranje vseh – vlad, državljanov in podjetij –, da opravijo svoj del.

Da lahko vsi nekaj naredimo za planet, poudarjajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). "Vsi moramo stremeti k premišljenim prehranjevalnim in nakupnim odločitvam," so zapisali in med drugim pozvali k zmanjšanju količin zavržene hrane.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dan ekološkega dolga

Že štiri dneve pred svetovnim dnevom Zemlje pa je za Slovenijo nastopil dan ekološkega dolga. V državi smo do 18. aprila namreč porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Na to so opozorili tudi v stalnem posvetovalnem odboru za podnebno politiko pri predsedniku države Borutu Pahorju. Ob dnevu Zemlje so sicer državljane med drugim pozvali k odgovornemu ravnanju z odpadki.

Da smo letos dan ekološkega dolga praznovali štiri dneve pred praznikom Zemlje, so kot problematično poudarili tudi v Inštitutu za zdravje in okolje. "To samo še potrjuje dejstvo, kako problematičen je trend rabe in upravljanja z naravnimi viri in ekosistemskimi storitvami," je poudaril direktor inštituta Tomaž Gorenc.

Pesimizem glede spopadanja s podnebnimi spremembami

Pred svetovnim dnevom Zemlje je Inštitut Mediana objavil raziskavo, ki kaže, da so prebivalci Slovenije glede spopadanja s podnebnimi spremembami vse bolj pesimistični. Da je za zmanjšanje podnebnih sprememb prepozno, jih meni 47 odstotkov, medtem ko se je pred dvema letoma s trditvijo strinjalo 35 odstotkov vprašanih.

Prireditve po Sloveniji

Zavod za gozdove Slovenije ob današnjem dnevu spodbuja k obisku 14 gozdnih učnih poti v Sloveniji. Osrednja prireditev dneva odprtih vrat na gozdnih učnih poteh v Sloveniji bo na učni poti Gozd je kultura na sevniškem gradu, so sporočili.

Zeos v Ljubljani pripravlja izmenjevalnico še delujočih aparatov, ki bo potekala v Knjižnici reči od danes do 5. junija vsak ponedeljek, sredo in petek med 16. in 19. uro.

Živalski vrt Ljubljana od 23. aprila do 2. maja vabi na posebne dogodivščine, na katerih bodo izpostavili sedem ogroženih živalskih vrst, ki jih gojijo, ter naravovarstvene projekte, ki za njihovo ohranitev potekajo v naravnem okolju. Predstavili bodo žirafe, azijske leve, sibirske tigre, geparde, azijske slone, navadne varije in zlatolične gibone.

Čebelarski muzej Radovljica vabi na odprtje projekta Svet opraševalcev v baročni dvorani Radovljiške graščine. Predstavili bodo novo monografijo Svet opraševalcev ter razstavo fotografij Ivana Esenka in pripravili delavnico izdelave gnezdilnice za čebele samotarke. Prisotna bo tudi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Najmlajši na Goriškem bodo v okviru programa Zeleni nahrbtnik Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško odrasle opozarjali na nujnost spremembe načina življenja v prid varovanja narave in okolja in s tem ohranitev planeta. Vidne akcije otrok bodo potekale po različnih enotah vrtcev, so navedli v društvu.

Zavod Knof v Novem mestu pripravlja okroglo mizo o negativnih učinkih hitre mode, pravični trgovini in oblačilih iz ponovne uporabe. Izvedli bodo tudi stilsko svetovanje z eko-stilistko.

Vrata danes ponovno odpira zavod Pod strehco na Zaloški v Ljubljani.

V Mestni občini Ptuj bodo dan Zemlje zaznamovali s saditvijo dreves v prvem mestnem sadovnjaku. Ta bo nastal ob Mlinski cesti, kjer se nahajajo urbani vrtovi. Urbani vrtički bodo bogatejši za senco dreves jablan, češenj, hrušk, sliv in nešpelj, so navedli v občini. Drevesa bodo sadili v soboto.

V Sevnici vabijo na srečanje turističnih ponudnikov tamkajšnje zelene turistične destinacije in okroglo mizo Z vlakom in kolesom se daleč pride. Poudarili bodo tudi aktualne turistične kolesarske produkte.

Slovenski taborniki na dan Zemlje praznujejo tudi dan tabornikov. Oba dneva bodo med drugim počastili s Taborniški festivalom v soboto v Ljubljani.

Mednarodni dan brez zavržene hrane