Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Župan Janko Kos. Foto: MMC RTV SLO
Župan Janko Kos. Foto: MMC RTV SLO

Žalski župan Janko Kos je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da je v vodovodu komunale zatajil sistem kloriranja in so se razvile okužbe, očitno pa je prišlo v okolici vodnega vira tudi do vdora bakterij fekalnih odplak.

Kakšna je vzročna povezanost teh dveh dogodkov, pa se še raziskuje, je dejal Kos. Po njegovih besedah je bil kontaminiran vodni vir v Preboldu, onesnažen pa prav tako v Preboldu, Žalcu in na Polzeli.

Kos je za petek sklical izredno sejo žalskega občinskega sveta, na katero bo povabil župne spodnjesavinjskih občin in direktorja žalske komunale Janija Primožiča. Za prihodnji torek pa je napovedano srečanje županov občin Spodnje Savinjske doline, ki bodo razpravljali o ukrepih za zaščito vodnih virov.

Vsi, ki so iskali pomoč, že v domači oskrbi

Tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek je povedala, da so bili vsi bolniki s prebavnimi težavami v celjskem urgentnem centru ustrezno oskrbljeni in nato odpuščeni v domačo oskrbo. "Tudi otroka, ki sta bila v ponedeljek sprejeta na otroški oddelek, sta bolnišnico že zapustila," je dejala.

Bolniki s prebavnimi motnjami po besedah Goriškove ne živijo vsi na območju onesnaženega vodnega vira, kar pomeni, da so se pred začetkom slabega počutja tam nahajali, bodisi v službi ali na obiskih pri prijateljih in sorodnikih.

Žalska komunala obvestila policijo

Žalska komunala ne izključuje možnosti, da je dogodek posledica nenamernega ali namernega kaznivega ravnanja, kar bi lahko predstavljalo nevarnost za zdravje ljudi. Zadevo so zato prijavili policiji. Kriminalisti v sodelovanju z žalskimi policisti preverjajo vse okoliščine obstoja morebitnih kaznivih dejanj, so z povedali na Policijski upravi Celje.

Po navedbah žalske komunale so prejeli delno poročilo iz pooblaščenega laboratorija o mikrobiološkem preizkušanju vzorca vode, ki je bil v ponedeljek odvzet iz omrežja vrtca Šempeter.
Vzorec so v laboratoriju ocenili kot zdravstveno neustreznega zaradi prisotnosti bakterij, ki so indikatorji fekalnega onesnaženja. To so bakterije escherichia coli in enterokoki. Po pravilniku o pitni vodi teh bakterij v pitni vodi ne sme biti. Če je pitna voda fekalno onesnažena, kar se je izkazalo v konkretnem primeru, lahko to predstavlja nevarnost za zdravje ljudi in so možne ter verjetne posledice za zdravje uporabnikov take vode.