Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Pri dveh bolnikih je bil izoliran črevesni virus, nihče izmed sprejetih ni v smrtni nevarnosti. Nekaj bolnikov je že bilo odpuščenih v domačo oskrbo, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnila tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek.

Na omrežju Facebook pa so se pojavili zapisi, da so ljudje zboleli in imeli vročino, ker so uživali oporečno pitno vodo kot posledico zakalitve vodnega vira, a jih o tem žalska komunala ni obvestila.

Šele danes (ponedeljek) je Javno komunalno podjetje Žalec na svojih spletnih straneh objavilo obvestilo uporabnikom pitne vode v naseljih Matke, Šešče, Ločica ob Savinji, Šempeter, Spodnje in Zgornje Gruškovje, da je treba zaradi zakalitve vodnega vira vodo pred uporabo za prehrambne namene prekuhati.

Pred prekuhavanjem je treba odstraniti večino delcev, z usedanjem in filtracijo skozi več plasti – najbolje skozi prelikane tkanine ali skozi papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še tri minute. Tako pripravljeno vodo je treba hraniti v hladilniku, v isti posodi, v kateri je bila prekuhana in jo uporabiti v 24 urah, izjemoma do 48 ur.