"Odškodnino prejmemo samo za ovce, ki jo dobimo – za kadaver z ušesno značko. Za druge, ki so pogrešane, ne dobimo nič," opozarjajo kmetje. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Pred štirimi leti je volk na pašniku Starijski vrh, ki leži na grebenu Kobariškega Stola, poklal in razgnal 100 ovac in jagenjčkov, kar je bila tretjina tropa. Tokrat jih po napadu volkov manjka 33 od 150. "Na naši planini imamo prosti alpski slog paše, ograja je samo čez hrib, da se drobnica ne meša z govedom. Drugega se na naši planini tako rekoč ne da," je za Televizijo Slovenija dejal Matej Lednik iz Pašne skupnosti Starijski vrh. Pojasnil je, da so pašniki na planini namreč preveč razpotegnjeni in razkropljeni, potekajo pa tudi skozi gozd.

Dodal je, da tudi psi, ki bi varovali trop, niso možnost. "Ne moreš imeti psa, če ti ves čas hodijo turisti čez planino, kdo bi prevzel odgovornost, če bi se kar koli zgodilo," je pojasnil. Škoda je ob tem najmanj dvakratna – ovčarji ne morejo uveljaviti vse škode, poleg tega so bile ovce breje. "Odškodnino prejmemo samo za ovce, ki jo dobimo – za kadaver z ušesno značko. Za druge, ki so pogrešane, ne dobimo nič," je dejal Lednik. V zadnjih letih je od 15 ovčarjev, ki skupaj pasejo trope ovac na Starijskem vrhu, ostalo le še šest ovčarjev. Sprašujejo se, ali je cilj države opustiti tradicionalni način paše.

Volk je sicer zaščitena vrsta in sodi pod pristojnost ministrstva za naravne vire. "Težava je, da se zakonodaja ne prilagaja dejanskemu stanju. Zakonodajo imamo, kot če bi imeli v Sloveniji samo 15 volkov in bi se jih zato strašno varovalo," je dejal Franc Uršič iz pašne skupnosti. Ob tem je opozoril, da je trenutna situacija ušla izpod nadzora. Po mnenju Uršiča je izvirni greh drugje. "Bojim se, da je težava denar, ne pa da se težav ne da rešiti. Ker če bi problem rešili, ne bi bilo več milijonskih projektov," meni Uršič.

Kobariški ovčarji so 25. maja dali na ministrstvo za naravne vire zahtevo za ustno odločbo o izrednem odstrelu volka, odziva pa še ni.

Volk kolje ovce nad Kobaridom