Tisti, ki imajo srečo z lokacijo, se hladijo v oceanu. Foto: Reuters
Tisti, ki imajo srečo z lokacijo, se hladijo v oceanu. Foto: Reuters
Tako toplega poletja na celini "tam spodaj" ne pomnijo. Foto: Reuters

V času, ko divjajo gozdni požari in veliko vremenskih postaj po Avstraliji meri rekordno visoke temperature, podnebni strokovnjaki Avstralce opozarjajo, naj se kar navadijo na ekstremno vročino tega poletja kot nekaj običajnega. Januarja so skoraj vse prestolnice avstralskih zveznih držav poročale o nadpovprečno visokih temperaturah, pri čemer sta absolutna rekorda padla v Sydneyju in Brisbanu.

Letošnje poletje na celini skoraj vsak teden namerijo ekstremno visoko temperaturo, a zadnji vročinski val je bil še posebej izjemen, zajel je skoraj celotno zvezno državo Novi Južni Wales. V njej leži tudi prestolnica Sydney, kjer živi 7,5 milijona ljudi.

Trgovinam po vsej prestolnici je pošlo ventilatorjev, zvezni minister za energijo Don Harwin pa je ljudi pozval, naj se proti vročini bojujejo z obiskom (klimatiziranih) kinematografov. Več kot 40.000 domov po južni Avstraliji je ostalo brez elektrike, zaradi vse večje potrebe po hlajenju pa je močno poskočila cena elektrike.

Hlajenje v oceanu
Tisti, ki imajo to srečo, da živijo blizu obale, se hladijo v oceanu, tako da so že tako polne sydneyjske plaže to poletje popolnoma natrpane. Manj sreče imajo tisti, ki živijo predaleč od obale, npr. v zahodnem, 60 kilometrov od morja oddaljenem sydneyjskem predmestju Penrith, ki s povprečno 5 stopinjami višjimi temperaturami od središča slovi kot najbolj vroče predmestje prestolnice. Prav v Penrithu so tako temperature med vročinskim valom prejšnji konec tedna dosegle rekordnih 47 stopinj Celzija, v celem poletju pa so imeli kar dva tedna temperature nad 40 stopinjami.

Vse toplejša poletja v Avstraliji pomenijo precej več nevarnosti za divje požare, ki že tako vsako leto pustošijo po celini. Shane Fitzsimmons, gasilski komisar Novega Južnega Walesa, razmere opisuje kot "najhujše možne ... katastrofalne so. Česa takega, v taki razsežnosti v Novem Južnem Walesu še nismo videli." Trenutno so razmere še hujše kot na "črno soboto", ko je v najhujših gozdnih požarih v državi leta 2009 umrlo kar 173 ljudi.