Vreme in podnebje
slice
Napovedane nevihte. Ponekod močni nalivi.
Na Ptuju je klestila toča, v Ljubljani zaradi strele zagorelo, 4. maj 2018 ob 21:09 Na Štajerskem in v Pomurju bodo zvečer in v prvem delu noči nastajale nevihte z močnejšimi nalivi, ki lahko vztrajajo dalj časa. Ni izključen niti pojav toče.
26
Letošnji april najtoplejši v zgodovini meritev
27
30. april 2018 ob 15:49 Letošnji april je v večjem delu države najtoplejši v zgodovini meritev. Temperature so se po podatkih agencije za okolje močno približale majskemu temperaturnemu povprečju.
Tako močna otoplitev zelo redka - v 70 letih se je to zgodilo le petkrat
34
9. marec 2018 ob 13:26 V soboto bodo zaradi kombinacije hitrejšega tajanja snega in velike prehodne vodnatosti mogoča manjša razlivanja rek in manjših vodotokov v vzhodni Sloveniji, opozarjajo na agenciji za okolje.
Po obilnem sneženju prihaja otoplitev in z njo možnost poplav
47
6. marec 2018 ob 22:10 V noči na torek in dopoldne je zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega, tako da je snežna odeja najvišja v sezoni.
Slovenija ni odporna proti podnebnim spremembam: Vročinski valovi in obilnejše padavine
56
5. marec 2018 ob 18:37 Agencija RS za okolje (Arso) ugotavlja, da se je temperatura zraka v Sloveniji v zadnjih 50 letih dvignila za dve stopinji, povečalo se je število vročinskih valov, vse pogostejša so obdobja obilnih ...
Padavine se bodo ponoči še okrepile, previdno na cestah Padavine bodo v torek dopoldne večinoma ponehale, le na zahodu se bodo občasno pojavljale še do večera. Zaradi padavin lahko nevšečnosti pričakujemo tudi v prometu.
27
Foto: Sneg pobelil tudi obalna mesta, v Izoli uporabnikom na voljo sol in pesek Prvi dan meteorološke pomladi je v znamenju nizkih temperatur (najmanj, okoli -20 so termometri kazali na Štajerskem in Prekmurju) in snega.
51
V gorah se je segrelo za 20 stopinj, po nižinah bo zimsko še do nedelje Ponekod po državi rahlo dežuje, zato v prometnoinformacijskem centru opozarjajo na nevarnost poledice, predvsem na primorskih in vipavskih cestah.
20
Strupen mraz: na Blokah -27, v mrazišču Mrzla Komna kar -38 Slovenija se je zbudila v najhladnejše jutro te zime: v Novi vasi na Blokah so izmerili -27 stopinj, na Jezerskem -25, v Babnem Polju -24, v Logatcu je termometer pokazal -22, v Celju pa -20, mrzlo ...
80
Močan veter, sneg in mraz povzročajo težave v Sloveniji in po Balkanu Ponekod na Gorenjskem, Dolenjskem in v Pomurju so bili sunki vetra tako močni, da so ovirali promet, veter pa je povzročal tudi snežne nanose.
41
Prva žrtev mraza, sreča v nesreči deskarja Izredno nizke temperature so v Sloveniji zahtevale prvo smrtno žrtev - moški iz okolice Maribora je zaradi podhladitve umrl na lastnem dvorišču, za življenje se bojuje še en človek.
Največ snega je zapadlo na jugovzhodu Slovenije, ponoči nova pošiljka Sneženje se bo ponoči povsod okrepilo in zajelo vso Slovenijo. Dopoldne je največ snega, 12 cm, zapadlo v okolici Brežic.
44
Južna Afrika zaradi suše razglasila nacionalno katastrofo Južna Afrika je zaradi ene najhujših suš v svoji zgodovini razglasila "nacionalno katastrofo".
53
Gladina oceanov se dviga pospešeno Povprečna globalna gladina oceanov se ne dviga umirjeno, za tri milimetre na leto, temveč pospešeno, vsako leto za še dodatnega 0,08 milimetra, ugotavlja sveža študija.
85
Prihaja nova pošiljka snega, najhuje bo med jutranjo prometno konico Ponekod že sneži, ponoči pa se bodo padavine okrepile in od juga razširile nad večji del države.
21

Kazalo