Foto: Policija
Foto: Policija

PU Nova Gorica navaja, da so bili ob 6.15 obveščeni, da se je pred vasjo Soča, takoj za križiščem za Lepeno, sprožil obsežen snežni plaz, ki je zaprl regionalno cesto Bovec–Trenta.

"Po prvih podatkih je snežni plaz, pomešan s kamenjem in drevjem, zasul cesto v dolžini približno 50 metrov in je visok med 4 in 5 metri (okoli 2.000 kubičnih metrov snega). Območje plazu in struge reke Soče so po sprožitvi snežnega plazu pregledali tudi tamkajšnji pripadniki gorske reševalne službe s pomočjo lavinskega psa, saj je obstajala možnost, da bi snežni plaz lahko zasul tudi kakšno motorno vozilo oz. ljudi. Po pregledu člani GRS pod snežnim plazom niso našli nikogar," pojasnjujejo na PU-ju Nova Gorica.

Vodja cestne baze Bovec Kolektor CPG Beti Melinc je po poročanju STA-ja povedala, da je na cesto zdrselo približno 2000 kubičnih metrov snega, pomešanega s kamenjem in drevesi. S stroji so že začeli čistiti cesto na obeh koncih plazu, vendar bo trajalo nekaj ur, da jo bodo lahko očistili vsaj za interventna vozila oziroma za enosmerni promet.

Velika nevarnost plazov

Arso tudi sicer opozarja na veliko nevarnost plazov predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah zaradi velike količine novega snega, nižje pa zaradi dežja.

Naraščanje in razlivanje rek

Agencija za okolje (Arso) navaja, da bodo v petek naraščale reke povsod po Sloveniji. Zaradi kombinacije padavin in tajanja snega bo ta pojav najbolj izrazit v zahodnem, osrednjem in jugovzhodnem delu države.

Vodnatost rek po večini države je srednja, velike pretoke imajo reke na Gorenjskem, v Posočju in ponekod v osrednji Sloveniji ter reka Kolpa. Reke naraščajo, le v severovzhodnem delu Slovenije in v slovenski Istri je vodnatost ustaljena.

V petek popoldne lahko pride do razlivanj ob Kolpi in Krki, zvečer in ponoči pa tudi drugje. Do sobotnega jutra bo večina rek po Sloveniji imela velike pretoke, posamezne reke v osrednji, jugovzhodni in zahodni Sloveniji se bodo razlivale na izpostavljenih mestih.

Pretoki bodo v soboto čez dan še naraščali, popoldne in proti večeru pa se bodo večinoma ustalili. V nedeljo bodo naraščale še kraške reke, predvsem Krka in Ljubljanica ter Sava v srednjem in spodnjem toku, polnila se bodo kraška polja. Drugje se bo vodnatost zmanjševala.

Tudi morje se bo razlivalo

Gladina morja bo v noči na soboto povišana. Morje se bo razlivalo na najbolj izpostavljenih delih obale v višini okoli 20 cm.

Meja sneženja se bo v soboto spuščala

Petek bo oblačen s padavinami, ki jih bo manj v vzhodni Sloveniji, v Prekmurju in delu Štajerske bo večinoma suho. Meja sneženja bo med 1100 in 1400 metri nadmorske višine.

Popoldne bo na vzhodu dež prehodno ponehal, oblaki se bodo trgali. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo, ki bo dopoldne prehodno oslabel in se spet okrepil proti večeru.

Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, na severozahodu okoli 4 stopinje Celzija. V soboto bo oblačno s padavinami, na severovzhodu jih bo malo. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne v severni Sloveniji na okoli 500 metrih nadmorske višine. Jugo ob morju bo slabel, predvsem v Prekmurju in na Štajerskem bo pihal južni veter.