Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V prvih dneh leta so morali posredovati že večkrat. Med drugim so na Pohorju reševali dva človeka, ki sta se izgubila in omagala, na Veliki planini so oskrbeli turno smučarko z zlomljeno nogo ter jo s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Na Kranjski dolini se je turni smučar poškodoval pri terenskem skoku, radovljiški gorski reševalci so ga prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Na turno smuko nikoli sami

Pretekli konec tedna pa so turnega smučarja pod Krnom reševali tudi tolminski gorski reševalci, je za Radio Slovenija poročala Mariša Bizjak.

Zasnežene gore so resda vabljive, a tudi izjemno nevarne, opozarja Miljko Lesjak s postaje GRS Tolmin.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

30-letni turni smučar je imel pred nekaj dnevi veliko sreče, da so ga gorski reševalci na višini 1600 metrov nepoškodovanega s helikopterjem rešili z nevarnega in plazovitega pobočja Krna.

"So se začele prožiti za njim oziroma nad njim klože in je hitro videl, da če bo šel nazaj, lahko sproži tudi večji plaz in je vsekakor poklical," pojasnjuje Lesjak.

A nikoli se na turno smuko ne podajajmo sami, s seboj imejmo telefon z napolnjeno baterijo in lavinski trojček – žolno, sondo in lopato.

"Pa ne samo, da imaš to s seboj, opremo moraš znati tudi dobro uporabljati. Samo tovariška pomoč je tista, ki te lahko hitro spravi izpod plazu, reševalci navadno pridemo prepozno," opozarja sogovornik.

Gore bodo še nekaj časa nevarne

V gorah je več metrov napihanega snega, zato snežna odeja ni stabilna, pojasnjuje.

"Glede na mraz, ki prihaja, bo verjetno ta preobrazba snega oziroma stabilizacija snežne odeje trajala precej časa, ker toplo vreme in sonce zelo hitro na južnih pobočjih poskrbita za preobrazbo, da se sneg sesede in potem sprime s podlago, na severnih pobočjih pa to traja precej dlje," je za naš radio opisal Lesjak.

Razmere so varnejše pod gozdno mejo, a tudi tam previdnost pri smuki, hoji ali krpljanju ne bo odveč, končuje Bizjakova.

Žičnice ustavil strah pred poškodbami

Vlada je sicer prejšnji teden (znova) prepovedala uporabo žičniških naprav na urejenih smučiščih.

"Število okužb še naprej raste, posledično pa pričakujemo tudi večjo zasedenost bolnišničnih zmogljivosti. Poškodbe, ki so sestavni del rekreativnega smučanja, bi pomenile še dodatno obremenitev bolnišnic in osebja," je takrat na novinarski konferenci to odločitev utemeljeval infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.