Sneg je pobelil Veliko planino. Foto: Velika planina d.o.o.
Sneg je pobelil Veliko planino. Foto: Velika planina d.o.o.
Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti segle do treh stopinj. Foto: BoBo
Policija opozarja, naj bodo vozniki zaradi snežnih razmer posebej pozorni na pešce. Foto: BoBo
Na cestah je obvezna uporaba zimske opreme. Foto: BoBo
Prva pošiljka snega

.

Ponoči je večji del Slovenije zajelo sneženje, deževalo je le na Goriškem in v priobalnem pasu. Največ snega je zapadlo v hribovitem svetu, v krajih z nadmorsko višino nad 500 metrov, kjer je bila temperatura zraka ves čas negativna, je pojasnil Brane Gregorčič z Arsa.

Sneženje je že ponehalo, v naslednjih dneh pa novega sneženja ni pričakovati. Umirja se tudi burja na Primorskem, ki je zjutraj v sunkih v Vipavski dolini po njegovih besedah dosegala tudi okoli 135 kilometrov na uro.
Sneg in burja poslabšala razmere v prometu
Zaradi zdrsa tovornih vozil je bil že v zgodnjih jutranjih urah oviran promet na primorski avtocesti, kjer so nastali daljši zastoji. Na prometnoinformacijskem centru opozarjajo, da so na cestah posipne in plužne skupine, zato je potrebna strpna vožnja. Prav tako je obvezna zimska oprema.

Zaradi zimskih razmer je za priklopnike in polpriklopnike prepovedan promet na cestah Razdrto–Podnanos in Črni Vrh–Col ter na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje na hrvaški strani. Verige so obvezne na prelazu Korensko sedlo in na avstrijski strani prelaza Ljubelj. Cesta čez prelaz Vršič ter cesta Strmec–Mangart sta zaprti.

Največ novega snega je na Vojskem
Največ snega je zapadlo na Vojskem, in sicer 24 cm, 19 cm ga je zapadlo na Voglu in 18 cm na Kredarici. 12 cm ga je zapadlo v Postojni, 10 cm v Kočevju in 6 cm v Črnomlju.

V Savinjski dolini do 10 cm snega
Na širšem območju severovzhodne Slovenije za zdaj ni večjih težav zaradi sneženja, saj so ceste po besedah vodje zimske službe za državne ceste Zdravka Bračka večinoma kopne, zapadli sneg pa se sproti topi. Nekoliko drugače je v višjih legah Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 15 centimetrov snega in ceste plužijo.
Glede na vremensko napoved veliko dela sicer ne pričakujejo, saj ceste niso podhlajene, vozišča so še nad nič stopinj, kar za zdaj pozitivno vpliva na prevoznost cest, je dejal Bračko.

V Savinjski dolini, kjer še vedno sneži, je čez noč zapadlo od pet do 10 centimetrov snega, je povedal svetovalec direktorja celjskega podjetja Vzdrževanje in obnova cest, ki na Celjskem izvaja zimsko službo, Bogdan Kočevar. Kljub sneženju zastojev v prometu ni, je dodal. Največ snega je zapadlo na območju Mozirja, Logarske doline, Kozjanskega, Šentjurja, Žalca in Šentruperta, nekaj manj pa v osrednjem delu Celja.
Celjsko podjetje VOC sicer skrbi za 2012 kilometrov državnih in lokalnih cest v celjski in koroški regiji. Za zimsko sezono 2018/2019 so pripravili 12.000 ton peska, 10.000 ton soli in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest.

Na Gorenjskem so ceste normalno prevozne
Na Gorenjskem je ponoči po nižinah zapadlo od pet do 15 centimetrov snega. Na cestah sta okoli dve tretjini razpoložljivih plugov in posipalcev Cestnega podjetja Kranj in kot sporočajo s Policijske uprave Kranj, so glavne ceste normalno prevozne, splužene in posipane, vožnjo pa je potrebno kljub temu razmeram prilagoditi. "Razmere so povsem drugačne kot v ponedeljek in zahtevajo prilagojeno vožnjo trenutnemu stanju. Bistveni so prilagojena hitrost, večja varnostna razdalja ter pravilna stran oziroma smer vožnje. Izogibajte se tudi prehitevanju in zelo pazite na pešce," voznike opozarjajo policisti.

Kot so sporočili s Cestnega podjetja Kranj, je snega med pet in 15 centimetrov. S pluženjem so začeli že ponoči, a ker še vedno sneži, so plužne skupine tudi sedaj na cestah in bodo tekom dneva naredila vsaj še en obhod. V CPK, ki skrbi za vzdrževanje cest na Gorenjskem, so bili na prvo obilnejše sneženje v novi zimi pripravljeni s prenovljenim voznim parkom. Dobili so nekaj novih avtomatskih posipalcev in tovornih vozil. Mehanizacije imajo tako dovolj, danes so je aktivirali približno dve tretjini, saj razmere niso tako hude, da bi bilo potrebno mobilizirati vse, so še pojasnili v podjetju.

Sneg ovira promet tudi na avstrijskem Koroškem in Balkanu
Zimski vremenski pogoji so ohromili promet tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Črni gori. Hrvaški avtoklub navaja, da zaradi vetra in snega ni cestne povezave med notranjostjo države ter Primorjem in hrvaško Istro za tovornjake in vlačilce s priklopniki, saj je zaradi vetra samo za osebne avtomobile odprta avtocesta Reka - Zagreb. Prometne omejitve za avtobuse, vozila s kamp prikolicami in motocikli veljajo tudi na mostu na otok Krk. Iz avto-moto zveze BiH opozarjajo na sneg in led na cestiščih, posebej v zahodnem delu države. Za osrednjo in južno Črno goro so zaradi vremena razglasili rdeči alarm.

Zaradi močnega sneženja je bil promet močno oviran na avstrijskem Koroškem. Zaradi številnih prometnih nesreč je bilo zjutraj več cest tudi po več ur zaprtih. Med drugim je bila zaradi prometne nesreče zaprta južna avtocesta A2 pri Podkloštru v smeri Dunaja. Okoli 9. ure, ko jim je uspelo delno umakniti tovornjak, so odprli en pas. Več ur je bila avtocesta zaprta tudi pri Grebinju. Na več delih Koroške vladajo zimske razmere, tako so na primer obvezne verige na avstrijski strani prelaza Ljubelj, na prelazu Plöcken na meji z Italijo in na prelazu Turracher Höhe.

Prva pošiljka snega