Našo državo je popoldne prešla izrazita hladna fronta z obilnimi padavinami. Foto: Shutterstock
Našo državo je popoldne prešla izrazita hladna fronta z obilnimi padavinami. Foto: Shutterstock

Predvsem v osrednjem in zahodnem delu Slovenije so nastajale nevihte z močnimi nalivi.

Zaradi večjih količin padavin je povečana tudi vodnatost rek. Narasle so reke v Posočju, na Gorenjskem in Savinjskem, v Zasavju, Podravju in ponekod v osrednji Sloveniji. Pretoki rek so veliki in se še povečujejo. Reke v južni in jugozahodni Sloveniji ohranjajo srednjo vodnatost.

Prostovoljni gasilci iz Trbovelj na intervenciji. Foto: PGD Trbovlje-mesto/Facebook
Prostovoljni gasilci iz Trbovelj na intervenciji. Foto: PGD Trbovlje-mesto/Facebook

Naraščanje meteornih voda povzroča nevšečnosti v Zasavju in osrednji Sloveniji

Ponekod so reke že prestopile bregove. V Zagorju ob Savi so zato ogrožene stanovanjske stavbe, v Trbovljah pa vodotok Trboveljščica ogroža objekte na več lokacijah. V obeh primerih so morali posredovati gasilci, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Meteorna voda je ogrožala tudi ZD Hrastnik. Gasilci PGD-ja Hrastnik so zato izčrpali vodo iz jaška pred zdravstvenim domom in odmašili odtok ter omogočili odtekanje meteorne vode.

V občini Litija, v naselju Kresnice, je močan veter podrl nekaj dreves, meteorna voda pa je zalila nekaj pritličnih prostorov stanovanjskih objektov, parkirišč in cest. Posredujejo prostovoljni gasilci iz Kresnic in Litije.

Gasilci so bili na delu tudi v občini Radeče in odstranili podrto drevo, ki je padlo na regionalno cesto v Hotemežu in zaprlo cesto.

Napoved visokovodnih razmer. Foto: Arso
Napoved visokovodnih razmer. Foto: Arso

V Dolu pri Ljubljani veter odkril streho stanovanjskega objekta

Prizadete so bile še občine Borovnica, Cirkulane, Dol pri Ljubljani, Ljubljana, Radeče in Šenčur. V občini Dol pri Ljubljani je močan veter odkril streho zapuščenega stanovanjskega objekta, meteorna voda pa je vdrla v nekaj stanovanj tega stanovanjskega objekta. V Ljubljani je meteorna voda zalivala prostore skozi streho in grozila, da bo zalila pritlične prostore stanovanjskih objektov.

Na območju občine Borovnica pa je hudournik ogrožal dva stanovanjska objekta. Gasilci PGD-ja Borovnica so s tehničnim posegom hudournik na dveh mestih preusmerili in omejili iztekanje meteorne vode.

V občini Radeče pa so gasilci odstranili podrto drevo, ki je padlo na regionalno cesto v Hotemežu in zaprlo cesto. Počrpali pa so tudi vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Vodnatost rek bo postopno upadla

Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bodo razlivanja, zlasti ob hudourniških rekah, najverjetnejša ob vodotokih s povirji na Pohorju, na širšem celjskem območju in na območju Zasavja ter Posavja.

V soboto in nedeljo bodo reke v večjem delu države postopno upadale.

Kaj nas čaka v soboto in nedeljo?

Do poznega večera se bo ozračje povsod umirilo. Padavine bodo v noči na soboto ponehale. Po prehodu hladne fronte se bo hitro zjasnilo. V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, drugje občasno zmerno oblačno. Burja bo dopoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Goriškem in ob morju do 20 stopinj Celzija. V nedeljo bo pretežno jasno in čez dan topleje. Tudi v ponedeljek bo sončno in toplo, zapihal bo jugozahodni veter.