Piran bo postal laboratorij za iskanje trajnostnih rešitev za omilitev posledic podnebne krize, so sporočili koprski raziskovalci. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Piran bo postal laboratorij za iskanje trajnostnih rešitev za omilitev posledic podnebne krize, so sporočili koprski raziskovalci. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Mediteranski inštitut za okoljske študije pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper je letos postal partner v 10 milijonov evrov vrednem projektu Smart Control of the Climate Resilience of European Coastal Cities, ki ga financira EU. Cilj projekta je oblikovanje, razvoj, spremljanje in preverjanje novih ukrepov, namenjenih reševanju težav, ki so povezane s podnebnimi spremembami na obalnih območjih. Pridruženi partner projekta je tudi Občina Piran, so sporočili iz ZRS-ja Koper.

Piran bo tako postal eden izmed desetih projektnih živih urbanih laboratorijev obalnih mest, ki se bo ukvarjal z reševanjem specifičnega problema, povzročenega zaradi podnebnih sprememb.

Sodelujoči prebivalci bodo skupaj z raziskovalci mediteranskega inštituta v okviru projekta preverjali možnosti, kako zmanjšati uporabo pitne vode za splakovanje WC-školjke.

Splakovanje straniščne školjke

Med drugim bodo za reševanje težav s pitno vodo preizkusili inovativno rešitev, ki jo predstavlja higienski, stroškovno učinkovit in ogljično nevtralen sistem prerazporeditve vode iz tuša do kotlička za splakovanje stranišča. Rešitev temelji na predpostavki, da ni ekološko ali ekonomsko smiselno splakovati stranišča z dragoceno čisto pitno vodo. S ponovno uporabo vode, uporabljeno pri prhanju, bi zmanjšali porabo pitne vode in s tem posledično tudi zmanjšali obremenitev infrastrukture ter količino odpadnih voda, ki jih spuščamo v morje.

Glede na evropsko povprečje vsak odrasel prebivalec straniščno školjko splakne petkrat dnevno. Pri tem porabi od pet do deset litrov vode. Od 45 do 75 litrov pa je porabimo za prhanje ali kopanje v kadi. Raziskovalci nameravajo to vodo zajeti s preprostim sistemom ter jo uporabiti za splakovanje straniščne školjke.

Zgodnje zaznavanje ekstremnih vremenskih pojavov

Ena od projektnih dejavnosti bo tudi namestitev naprednih tehnologij za zgodnje zaznavanje in opozarjanje na ekstremne vremenske pojave, kot so poplave, nevihte in erozija. S tem namenom bodo v sklopu projekta ustvarili prototip digitalnega dvojčka mesta Piran, ki bo omogočal zgodnje opozarjanje na ekstremne vremenske pojave, simulacije vplivov teh pojavov na mesto in posledično pripravo evakuacijskih načrtov ter preventivnih dejavnosti. K sodelovanju v procesu zbiranja podatkov v realnem času bodo povabili tudi Pirančane, s čimer bodo dopolnili zbirke podatkov obstoječih senzorjev.

Digitalni dvojček Pirana bo na osnovi sprotnih podatkov omogočal tako zgodnje opozarjanje na ekstremne vremenske pojave v obalnih mestih kot strateško načrtovanje odzivov na podnebno krizo, so še zapisali v ZRS-ju Koper.